ULAZ JE SLOBODAN

EXPORT Otvara se izložba ‘Piratska skrb: učiti iz neposluha’ – što se događa aktivistima koji pomažu drugima?

Foto: Mateo Levak/Riportal

U četvrtak, 8. listopada 2020. u 20 sati u Exportu na riječkoj Delti, u sklopu programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, bit će otvorena izložba Piratska skrb: učiti iz neposluha, kojom će se predstaviti međunarodna mreža aktivista i istraživača koji se protive kriminalizaciji solidarnosti i rade na izgradnji zajedničkih sustava skrbi za ljude.
Izložba ostaje otvorena do 1. studenog 2020., svakim danom od 11 do 21 sat, a ulaz je slobodan.

Izložba Piratska skrb (en. Pirate Care) uvod je u sve prisutnije oblike aktivizma u kojima se susreću “skrb” i “piratstvo”, aktivizma koji pokušava na nove i zanimljive načine intervenirati u jedan od najvećih izazova našeg vremena, to jest “krizu skrbi”.

Naime, živimo u svijetu u kojem kapetane hapse jer spašavaju ljudske živote na moru; svijetu u kojem nekome tko downloada znanstvene članke prijeti 35 godina zatvora; svijetu u kojem neki riskiraju progon zbog toga što doturaju kontracepcijska sredstva onima koji ne mogu legalno do njih. Ljudima prijeti nevolja sa zakonom jer daju hranu siromašnima, lijekove bolesnima, vodu skapavajućima, krov nad glavom beskućnicima. Unatoč tome heroji ne posustaju pružati skrb i prkositi zakonima. Oni su pirati.

Projekt su inicirali istraživači Valeria Graziano, Marcell Mars i Tomislav Medak, a pridonijeli su mu Laura Benítez Valero, Emina Bužinkić, Rasmus Fleischer, Maddalena Fragnito, Mary Maggic, Iva Marčetić, Paula Pin (Gynepunk), Power Makes Us Sick (PMS), Zoe Romano, Chris Gorodtzki i Morana Miljanović (Sea-Watch), Cassie Thornton, Ivory Tuesday, Ana Vilenica i Women on Waves.

Projekt Piratska skrb iniciran je u Centru za postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry, a razvija se uz podršku Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i bečkog muzeja Kunsthalle.

Program su podržali Ministarstvo kulture i medija RH i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari