DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije kreće s korištenjem VR sustava u nastavi

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, Sveučilišta u Rijeci provodi digitalnu transformaciju obrazovanja jer će uskoro omogućiti svojim studentima predavanja u virtualnoj i proširenoj stvarnosti.

Nakon što se u proteklih nekoliko pandemijskih godina globalni akademski svijet naviknuo na razne online platforme, novi tehnološki valovi sada nude još bolje mogućnosti za studente. Virtualna i proširena stvarnost ogromnim koracima zahvaća sve segmente društva, a ovaj put upravo akademski svijet iz Opatije prednjači u tehnološkoj revoluciji.

U Hrvatskoj se za ovu inovaciju u nastavi odlučio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je već ovog tjedna uspješno implementirao VR sustav u nastavu. Neke su svoje kolegije, naime, odlučili ponuditi i u virtualnoj te proširenoj stvarnosti. Kako bi u tome uspjeli za početak su se opremili s pet MetaQuest2 uređaja i jednom VR 360 kamerom za čije su korištenje prošli i specijaliziranu edukaciju prilagođenu potrebama njihovih kolegija.

“Drago nam je što smo u relativno kratkom roku uspjeli implementirati VR sustav u nastavne procese. Trenutno nekoliko profesora radi na modelima implementacije VR headsetova i kamere u cilju osuvremenjivanja nastavnih procesa. Svi smo okruženi tehnologijom, a studenti razmišljaju i obrađuju informacije na bitno drugačiji način te stoga želimo uključiti tehnologiju u obrazovni sustav i približiti se potrebama studenata”, pojasnila je prof.dr.sc. Marinela Krstinić Nižić, prodekanica za razvoj.

Nekoliko profesora ujedno će krenuti u razvoj softverskih rješenja za svoje kolegije, a sve u cilju da svojim studentima ponude sve što u ovom trenutku tehnologija za akademsku zajednicu može ponuditi, ali i da potencijalno postanu zanimljivi budućim studentima koji se žele razvijati u ovom području.

“Svjesni smo potrebe za stalnim tehnološkim unapređenjem nastavnog procesa zbog čega se konstantno prilagođavamo potrebama studenata, generaciji Z koja je rođena s digitalnim tehnologijama, ali ih sada može implementirati i u praktičnom dijelu nastave. Unaprijedili smo kolegije kako bi kod studenata razvijali digitalne vještine i prilagodili ih zahtjevima suvremenog tržišta rada. Turizam se snažno razvija u digitalnom smjeru i mi želimo nastaviti biti predvodnici obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu pa tako i u korištenju pametne tehnologije”, zaključuje dekanica prof.dr.sc. Sandra Janković.

U suradnji s agencijom Prilika Grupa, predmeti kao što su Virtualni doživljaj, Digitalni marketing, Pametni turizam, Projekti u turizmu, Poslovne inovacije, Turizam događanja, Specifični oblici turizma bit će dodatno oplemenjeni virtualnim sadržajima te primjerima primjene srodnih tehnologija u poslovanju. Tijekom same edukacije, profesori i ostalih kolegija također su pronašli primjere primjene u svom svakodnevnom radu, ne samo na studijskim programima već i u programima cjeloživotnog obrazovanja.

Tehnologija virtualne stvarnosti može omogućiti sudionicima proživljavanje iskustava kakva bi u stvarnom svijetu bila teže ostvariva, financijski skuplja ili na neki način nesigurna. Neki primjeri su putovanja na daleke lokacije, vježbe stranih jezika, upravljanje uređajima, vježbe javnih nastupa, prodajnih razgovora te vizualizacija raznih sadržaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari