Fašisti u centru Rijeke razvili talijansku zastavu, policija odmah reagirala

Foto: Twitter

Više osoba, zasad nepoznatih policiji, noćas je objesilo talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci gdje se danas otvara izložba povodom stote obljetnice okupacije Rijeke

Zastava se kratko vijorila, jer je policija reagirala odmah po dojavi, a zaposlenici koji su jutros došli u Pomorski i povijesni muzej, ništa nisu vidjeli. Policija je reagirala jutros nešto prije sedam sati i uklonila zastavu. Zastava je djelomično vidjela na ogradi, a djelomično bila na tlu.

Po izvješću policije, ne  radi se o aktualnoj talijanskoj zastavi, nego o povijesnoj zastavi Kraljevine Italije. Policija je pronašla i propagandne letke zasad nepoznatog sadržaja. Možete misliti što je pisalo u njima…

Počinitelji su svoj “podvig” razglasili i na Twitteru. U objavi se s nostalgijom veliča talijanski okupator Gabriele D’Annunzio koji je prije sto godina s paravojnim postrojbama ušao u Rijeku. Njega i danas slave fašisti jer je njegova vladavina Rijekom postala inspiracija za prvo razdoblje Mussolinijeve vladavine Italijom.

“Policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla i dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri. Kriminalističko istraživanje se nastavlja”, izvijestila je policija.

Sve zasluge za ovu provokaciju uzela si je talijanska fašistička skupina koja sebe naziva “Vodoinstalateri” (“Gli Idraulici”).  Njihovi pripadnici objesili su zastavu Kraljevine Italije na nekadašnju Guvernerovu palaču koja je danas sjedište Pomorskog i povijesnog muzeja grada Rijeke, u znak stote obljetnice zauzimanja Rijeke, tada slobodnog teritorija, koju je predvodio fašistički pjesnik Gabriele D’Annunzio.

https://twitter.com/CristianoPuglis/status/1172047350401064960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1172047350401064960&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2115751

“Danas, na stotu godišnjicu zauzimanja Rijeke, htjeli smo pokazati da, kao i u to vrijeme, ima Talijana koji se ne predaju. Željeli smo pokazati da još ima Talijana koji ne prihvaćaju da ih predstavlja marionetska vlada koja ne brani nacionalne interese, vlada koja umjesto da brani vlastite granice i građane otvara vrata okupatorima, vlada koju čine muškarci i žene koji ne poznaju ljepotu, hrabrost, odvažnost i dostojanstvo. Danas je jedna skupina Talijana podigla našu trobojnicu na fasadi Guvernerove palače u Rijeci”, stoji u izjavi fašističke skupine.

D’Annunzio je svojim pohodom na Rijeku 1919. godine označio početak talijanske okupacije koja je završena tek krajem Drugog svjetskog rata.

U dosluhu s riječkim iredentistima, D’Annunzio je s paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i proglasio nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner.

Inače, u Rijeci se danas otvara izložba pod nazivom ‘D’Annunzijeva mučenica’ kojom će grad prikazati šesnaestomjesečnu vladavinu talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija. Izložba se otvara u 19 sati u zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, , a ta je lokacija znakovita jer ju je D’Annunzio odabrao za svoju rezidenciju tijekom okupacije Rijeke.

U isto vrijeme Trst slavi D’Annunzija i baš na dan okupacije Rijeke planira mu podići spomenik.

Povezani VIDEO: