PRESS KONFERENCIJA

Fernando Kirigin: ”Proračun Grada Opatije je u značajno lošijem stanju od onoga što tvrdi Dujmić!”

Foto: Riportal

Proračun Grada Opatije je u značajno lošijem stanju od tvrdnji koje je prije i poslije izbora iznosio bivši gradonačelnik Ivo Dujmić, a koje i sada ponavlja u javnosti, kazao je novi gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin na današnjoj press konferenciji.

”Informacija da Opatija ima proračunski višak je netočna. Realno stanje proračuna za 2020. godinu je manjak u iznosu od 6 milijuna i 476 tisuća kuna. Posljedica je to manjka od 18.469.330 kuna iz 2019. godine koji je raspoređen u tri godine, odnosno u 2020., 2021. i 2022. godinu u kojima se trebao pokriti ostvareni proračunski minus”. To je i informacija koju su na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća na znanje primili i vijećnici”, kazao je Kirigin.

-Ključno pitanje kod primopredaje vlasti bilo je stanje gradskog proračuna. Jasno nam je bilo da će stanje biti loše, usprkos najavama bivšeg gradonačelnika o stabilnosti proračuna i ostvarenom višku rihoda. Iako je ”papirnato” prikazna pozitivna razlika od 23.479.634,80 kuna u 2020. godini, zapravo se radi o posljedici neučinkovite bivše vlasti. Naprosto, planirane investicije u visini od 17,9 milijuna kuna za investicije koje su bile planirane u 2020. godini nisu na vrijeme realizirane i ”prebačene” su u 2021. godinu. Da su planirane investicije bile dovršene u 2020. godini, tada bi višak prihoda svakako bio manji, a kada bismo u rezultat uključili u manjak u iznosu 12 mln kn iz 2019. godine, tada bi rezultat za 2020.g. bio ukupan manjak u iznostu od 6.476.000 kuna.

Dakle, kada se u obzir uzmu stvarni prihodi i izdaci, nedostaje nam oko šest i pol milijuna kuna da ”zatvorimo” prošlogodišnji proračun, objasnio je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Manjak od 18.469.330 kuna iz 2019. godine raspoređen je tako da je 2020. godine trebalo podmiriti 6.469.330 kuna, a u 2021. i 2022. godini po 6 milijuna kuna. Međutim, u prošloj godini podmireno je oko 1,2 milijuna kuna manje od plana.

Naglasio je kako je proračun za 2021. godinu nerealno ”napuhan” i kako će hitnim rebalanskom trebati sagledati stvarnu mogućnost ostvarivanja planiranih prihoda.

-U plan proračuna za ovu godinu uvrštena su značajna sredstva očekivana od komunalnog doprinosa, za koje je vrlo upitno hoće li se doista ostvariti. Konkretno, od planirana 33 milijuna prihoda od ove stavke, u prvih šest mjeseci ostvareno je tek 8 posto! Jednako tako je vrlo upitno ostvarenje prihoda od prodaje imovine, kod kojih također postoji velika razlika između plana i ostvarenja. Ako se ovi prihodi ne ostvare u skladu s planom, neće biti dovoljno sredstava za podmirivanje planiranih rashoda. To značu da će se pod upitnikom naći planirane investicije, a u pitanje se dovodi i kako pronaći sredstva za javne potrebe. Tim više što su planom proračuna predviđeni prihodi od prireza na razini lanjskih godina, no Gradsko vijeće je prirez ukinulo u travnju, dakle od svibnja se taj namet ne naplaćuje. Dodatno, značajan pad prihoda imali smo i zbog produženja subvencija gospodarstvu pogođenom COVID krizom i oslobađanja od plaćanja zakupnina i komunalnih naknada, objasnio je gradonačelnik Kirigin.

Poručio je, međutim, kako neće dopustiti da u pitanje dođe ostvarivanje planiranih investicija ili održavanje postojećeg socijalnog standarda i prava građana Opatije, ali će za to trebati uložiti znatno veće napore.

-Ne iznosim ove informacije kao alibi, već zato što smatram da javnost mora znati kakvo je stvarno stanje stvari i koliko se razlikuje od informacija koje u javnost puštaju bivši gradski čelnici. Prije izbora tražili smo rebalans, da vidimo kako izgleda situacija u proračunu, a sada je svima jasno zbog čega je to bivši gradonačelnik uporno odbijao. Nećemo to koristiti kao ispriku. Stojimo iza svega što smo najavili u našeg programu i već smo krenuli u pripremu najavljenih projetaka od izgradnje stanova za kupnju i najam, preko gradskog bazena, izgradnje pomoćnog nogometnog terena i uređenja nogometnog stadiona, županijskog projekta Doma zdravlja, kao i priremu odluka iz domene socijalnog programa i parkiranja. Ali, ova situacija dala nam je dodatnu ustrajnost u provedbi projekta transparentnog proračuna, kako se više ne bi dogodio takav raskorak između izjava čelnika i stvarnog stanja, rekao je gradonačelnik Kirigin.

Zaključno, osvrnuo se i na izjave o projektima koji su ”spremni za realizaciju”, kako je tvrdila prethodna vladajuća garnitura.

-Nažalost, od tih projekata spremnih za realizaciju nismo našli ništa osim par ilustracija i kompjuterskih simulacija. Imamo obnovu trga u Iki kojem se dobar dio mještana protivi, za Sportski centar i trg u Poljanama morali smo pod hitno u suradnji s MO Poljane krenuti u izradu glavnog projekta na osnovu kojeg trebamo dobiti građevinsku dozvolu kako bi pokušali uloviti 30.09.2021., krajnji rok za apliciranje na EU natječaj, imamo Dom u Veprincu za koji ne postoji nikakav plan korištenja, a niti su predviđena sredstva za opremanje istog, imamo Amerikanske vrtove u kojima su za milijune kuna kupovane nekretnine po nalogu bivšeg gradonačelnika, a da ne znamo što ćemo s njima tj. tko će i na koji način upravljati Amerikanskim vrtovima. Predstoji nam prvo razdoblje ozbiljnog ”čišćenja” situacija, pripreme za ”clean start”, ali kako bismo realizirali paralelno najavljeni program, krenulii smo i u ostvarenje njegovih ključnih točaka, o čemu ćemo redovito izvještavati javnost, zaključio je Kirigin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari