EVO DETALJA

Festival znanosti i ove godine u Centru Gervais; Gosti su tri izvrsna predavača

Festival znanosti najveća je manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj kojoj se ove godine iznova pridružuje Festival Opatija!

„S veseljem i ove godine sudjelujemo u Festivalu znanosti. Ovogodišnja tema je priroda i društvo koji se susreću u čovjeku, a intenzivno se prožimaju i u pitanjima zaštite prirode i ekologije. Festival Opatija će u Centru Gervais, od srijede 26.4. do petka 28.4., ugostiti tri izvrsna predavača koji su u svom polju rada postigli impresivne rezultate: Stipu Božića, Darija Špelića i Gorana Milića“, naveo je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

Stipe Božić, ikona hrvatskog i svjetskog alpinizma, govorit će o iskustvu organizacije sportskog i televizijskog pothvata „Sedam vrhova“ u kojem se popeo na najviše vrhove svih 7 kontinenata. Božić će detaljno opisati razradu projekta sa sportske i financijske strane i odgovoriti na niz pitanja s kojima se susreće pri planiranju. Njegovo predavanje „Kako do vrha“ održava se u srijedu, 26.4. s početkom u 20 sati.

U četvrtak, 27.4. , s početkom u 20 sati, publika će uživati u predavanju Darija Špelića, koji već skoro 25 godina na valovima Hrvatskog radija vodi emisiju o povijesti, arheologiji, antropologiji i povijesti znanosti „Povijest znanosti“, koja je nakon dvije godine ponovno nominirana za Večernjakovu ružu u kategoriji radijske emisije godine. U predavanju naslovljenom „Malo poznata povijest“, Špelić će publici govoriti o događajima koji su uistinu ostavili golemog traga u novijoj povijesti, a o kojima se ne govori puno ili uopće jer vrijeme i stranice trošimo na „velikane“, ratove, političku povijest i sl.

Festival znanosti u Centru Gervais završava u petak, 28.4. u 20 sati predavanjem „What’s up Sjever-Jug“ Gorana Milića. Autor više od 250 putopisnih emisija iz 60 država, voditelj blizu 1000 emisija uživo u tri države ex-Yu, novinar koji je intervjuirao više od 30 šefova država ili vlada, čovjek koji govori četiri svjetska jezika, živio je u osam država i selio se 27 puta.

U Opatiji će se osvrnuti na ono što je nedavno naučio u Izraelu, te što bi radio vidio u Hrvatskoj, a što ne. Komentirat će kako će se u Hrvatskoj, ulaskom u eurozonu, promijeniti struktura zaposlenih, vrste poslova, obrazovni i zdravstveni sustav, te kako globalizacija briše granice među ljudima i narodima, dok istovremeno jača nacionalizam i ekstremizam.

Ulaz na sva predavanja je slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari