Festival “Zvona su spona” ovoga vikenda u Matuljima! U fokusu zvončarska tradicija

Foto: PGŽ

Program 27 susjedstava Rijeka EPK 2020 ovoga vikenda seli se u susjedstvo Matulji gdje je na rasporedu festival „Zvona su spona“

Kroz mnoštvo događanja, od 21.-25. veljače, fokus se želi staviti na bogatu baštinu i Zvončarsku tradiciju Općine Matulji koja je na listi nematerijalne kulturne baštine svijeta.

U programu sudjeluje dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji i udruge Općine Matulji, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali Marina Medarić, zamjenica župana PGŽ, Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Dunja Matić Benčić, koordinatorica programa 27 susjedstava RIJEKE 2020, članovi tima susjedstva Matulji EPK: Đeni Šamanić, Edo Ciceran, Sabina Frlan Vujović te Mauro Viskočil, predstavnik Zvončarske grupe Vlahov Breg – Korensko.

Zamjenica župana Marina Medarić podsjetila je kako je program 27 susjedstava značajan zbog ljudi koji su se u njega uključili kako bi ispričali poznate i one manje poznate priče i znamenitosti svojih mjesta i kvartova te, uz to što su domaćini europskim susjedima, postali i veleposlanici svoga mjesta.

Program festivala susjedstva Matulji „Zvona su spona“ počinje u petak, 21. veljače Školom znanja i vještina, koja će se održavati u Zvončarskoj muzejskoj zbirci u Matuljima.

Uz multimedijalni performans Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci, svi unutrašnji i vanjski prostori Zvončarske muzejske zbirke bit će prepuni različitih sadržaja, a cjelokupno događanje završit će zajedničkom plesnom radionicom Tanac ki more i nemore.

Program se nastavlja u subotu „Pusnim retrovizorom“ i otvorenjem Festivala „Zvona su spona“ susjedstvo Čavle predati susjedstvu Matulji vremensku kapsulu 27 susjedstava Europske prijestolnica kulture. Vremenska kapsula sadrži poruku koju svako od susjedstava ostavlja za budućnost, na način da svako susjedstvo ostavlja svoju poruku u vremenskoj kapsuli i na otvaranju sljedećeg festivala susjedstva prenosi je dalje.

Slijedi projekcija „Vremeplov starih mitova i znanja“, „Zvončarsko kodiranje i dekotiranje“, odnosno otkrivanje QR koda i barcode-a sa rutama svim 10 zvončarskih grupa s područja Općine, te se nedjelju, ponedjeljak i utorak nastavlja sa Tradicijskim zvončarskim pusnim ophodima.

Program 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture pruža mnoge mogućnosti za praksu razmjene koja se proteže diljem Europe, pri čemu se stvaraju neformalne mreže kulturnih aktivnosti koje se nastavljaju i nakon 2020. godine. Pravac 27 susjedstava stvara platformu suradnje i jačanja lokalnih zajednica u udaljenim urbanim i ruralnim područjima, a tako čini i ono najvažnije: razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti.

Europsko susjedstvo susjedstva Matulji je jedna od najvažnijih institucija iz područja izvedbenih umjetnosti DAMU – Akademija izvedbenih umjetnosti i Katedra alternativnog i lutkarskog teatra iz Praga (Republika Češka).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari