NAKON ODLUKE GRADSKIH VIJEĆNIKA

Filipović: Stvoreni su preduvjeti da 2025. godine Rijeka dobije novi autobusni kolodvor

Foto: Riportal

Nakon što su riječki gradski vijećnici Grada Rijeke na jučerašnjoj sjednici prihvatili 85 milijuna kuna vrijednu ponudu investitora tvrtke Best in parking za izgradnju kompleksa Zapadna Žabica, stvoreni su preduvjeti da Rijeka 2025. godine dobije novi autobusni kolodvor.

Nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj je većinom glasova prihvaćena ponuda za prodaju nekretnina za izgradnju kompleksa Zapadna Žabica, danas su svoje zadovoljstvo ovakvom odlukom iskazali riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.

Filipović je na početku zahvalio članovima Gradskog vijeća na jučerašnjoj dugotrajnoj, ali konstruktivnoj raspravi koja je prethodila konačnom prihvaćanju predloženog modela financiranja kompleksa Zapadne Žabice, vrijednog 85 milijuna kuna.

Prema gradonačelnikovim riječima, Rijeka bi kroz 38 mjeseci trebala dobiti novi autobusni kolodvor, garažu s oko 800 parkirnih mjesta, kao i komercijalni sadržaj u navedenom kompleksu. Kako je istaknuo, prednosti realizacije Kompleksa Žabica je mnogo, od boljeg preustroja prometa  u centru grada, oslobađanja Rive od automobila, otvaranja grada prema moru pa do poticanja poduzetništva jer će u realizaciji ovog projekta zasigurno u velikom djelu poslova sudjelovati i domaće tvrtke.

Gradonačelnik je komentirao i druge mogućnosti financiranja ovog projekta koje su bile iznesene i na sjednici Gradskog vijeća.

„U posljednji čas su se pojavili neki drugi modeli financiranja ovog projekta, ali moja je ocjena da su ti modeli dugotrajniji i da bi rastegnuli realizaciju ovog izuzetno važnog mega projekta za Rijeku. Stoga smo u ovom trenutku procijenili, da bi i pod pretpostavkom dobivanja određenih europskih sredstava za realizaciju kompleksa Zapadna Žabica, samo u ovom segmentu koji se tiče kolodvora i prihvatljivih troškova, Grad morao i dalje pronaći proračunska sredstva ili ući u kreditno zaduživanje te smo se odlučili za realizaciju uz interes privatnog investitora. Grad Rijeka u proteklom je periodu bio najuspješnija jedinica lokalne samouprave po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova, mnogo projekata je realizirano, a planiramo i neke nove projekte koje ćemo prijaviti na financiranje iz EU fondova“, objasnio je Filipović. Na novinarsko pitanje u što će dobiveni novac od prodaje ove nekretnine biti utrošen, Filipović je objasnio kako će dio prihoda biti utrošen na planiranje novih parkirnih mjesta. „Rijeka plus dobit će zadatak projektirati garažu na Potpinjolu, a razmišlja se i o izgradnji nekih drugih garaža u gradu. Također, Rijeka plus intenzivno radi i na uvođenju više reda i sigurnosti u prometu u mirovanju na širem području centra grada“, rekao je Filipović.

Grad će se ugovorom nastojati dodatno osigurati

Objasnio je i kako će ova odluka pozitivno utjecati i na stanje gradskog proračuna.

„Od iznosa od 85 milijuna kuna investitor ima obvezu uplatiti 70% iznosa 60 dana nakon potpisivanja ugovora te preostalih 30% prilikom ishodovanja građevinske dozvole. Također valja spomenuti i obvezu plaćanja komunalnog doprinosa, komunalne naknade kada kompleks bude izgrađen, kao i spomeničke rente. Sve su to kontinuirani prihodi proračuna od oko 5 milijuna kuna godišnje, kada se projekt realizira, što nas dovodi do iznosa od oko 105 milijuna kuna u proračunu kroz naredne četiri godine“, rekao je Filipović.

Dodao je i kako će se Grad ugovorom nastojati dodatno osigurati, primjerice zadržavanjem prava prvokupa ukoliko investitor u nekom trenutku odluči dio autobusnog kolodvora ponuditi na prodaju. Također, ugovorom će se pokušati osigurati i rješavanje problema korištenja povlaštenih parkirnih karata na vanjskom djelu kompleksa za jedan dio stanovnika centra grada.

Filipović je rekao kako se nada da će ugovor s investitorom, tvrtkom Best in parking biti potpisan krajem kolovoza ili početkom rujna ove godine, kako bi se što prije krenulo sa sljedećom fazom realizacije projekta.

Palčevski: Važna komunikacija sa svima

Zamjenik Palčevski istaknuo je kako je jučerašnja rasprava  na Gradskom vijeću pokazala kako stranke s kojim SDP čini relativnu većinu u Gradskom vijeću čvrsto stoje iza ovog projekta, ali i kako se pokazalo koliko je važno komunicirati sa svima, obrazlagati i argumentirati predložene projekte.

„Ukoliko se to radi na taj način, što se pokazalo sada i na ovom primjeru, rezultat je pridobivanje i oporbenih stranaka da glasaju za dobro predstavljen projekt“, rekao je Palčevski.

Pročelnik Škunca iskazao je zadovoljstvo odlukom Gradskog vijeća, naglasivši kako je to svojevrsna kruna višegodišnjih napora Grada Rijeke i Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem na razvoju i promociji projekta, kao i pronalaženju optimalnog modela realizacije istog.

U proteklih 20 godina izvršene su brojne radnje

Podsjetimo, u proteklih 20 godina izvršene su brojne radnje u cilju realizacije izgradnje novog autobusnog kolodvora. Priprema projekta trajala je od 2003. do 2010. godine, istraživanje modela realizacije od 2010. do 2013. godine, a promocija na tržištu nekretnina i ulaganja od 2013. do 2022. godine. 2011. godine pokrenuto je ispitivanje mogućnosti izgradnje Kompleksa Zapadna Žabica primjenom modela javno-privatnog partnerstva (JPP).

2013. godine, temeljem rezultata Komparatora troškova javnoga sektora, definiranog Zakonom o javno-privatnom partnerstvu, odustalo se od realizacije Kompleksa po modelu JPP, jer se primjena tog modela smatrala opravdanom ukoliko su ukupni životni troškovi privatne opcije manji od tradicionalne (proračunske) opcije. U razdoblju između 2013. i 2021. godine promocija Projekta bila je usmjerena na prezentaciju zainteresiranim ulagačima putem sajmova nekretnina, Invest EU portala i dr. 

Tijekom tog razdoblja bio je iskazan značajan interes ulagača koji su zahtijevali temeljito preuređenje projekta i to na način povećanja površine trgovačkih sadržaja na čak 30.000 m², smanjenje kapaciteta garaže te minimiziranje površine autobusnoga kolodvora, što je ocijenjeno neprimjerenim. Projekt je bio uvršten u katalog investicija Grada Rijeke i PGŽ, kao i u državnom katalogu. Slijedila je promocija na tržištu nekretnina.

Uvažavajući moguće promjene interesa na tržištu nekretnina, Grad Rijeka je angažirao tvrtku Colliers Advisory, koja je izradila Studiju najbolje namjene s analizom isplativosti optimalnoga scenarija za kompleks Zapadna Žabica. Trebalo je provjeriti aktualnost projekta u odnosu na interes tržišta. Prema preporukama konzultanata projektanti iz tvrtke 3LHD su 2017. izradili izmjene idejnoga rješenja kompleksa i studiju optimizacije autobusnoga kolodvora prema kojoj bi se broj perona mogao smanjiti s predviđenih 18 na 14, a sama zgrada skratila za 50, 70 i 80 m. Ovim zahvatima ne utječe se na oblikovanje zgrade, smanjuje se kapacitet garaže na 800 mjesta, što je kapacitet predviđen Detaljnim planom uređenja, a smanjena je i bruto razvijena površina za 5-10.000 m² .

Spomenute studije predstavljale su korisne stručne podloge za donošenje Odluke o prodaji lokacije Zapadna Žabica u svibnju 2022. godine. U okviru Natječajne dokumentacije natjecateljima je ostavljena mogućnost izmjene projektne dokumentacije, ali uz poštivanje odredbi utvrđenih Detaljnim planom uređenja, zadržavanje kapaciteta prihvata vozila na razini od 800 mjesta, izvedba autobusnoga terminala s 14 perona i pratećih sadržaja za prihvat putnika, s time da trgovački sadržaj ne može prelaziti površinu od 8.000 m². Na natječaju je bila istaknuta cijena od 66 milijuna kuna, a postignuta je cijena od 85 milijuna kuna. Analiza ponude je bila vrlo detaljna, a informacije su zatražene i od veleposlanstva republike Austrije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari