FOND ZA GORSKI KOTAR

U pripremi tematska sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije o Gorskom kotaru

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranska županija osnovala je 2019. godine poseban „Fond za Gorski kotar“ kroz koji su do danas financirane aktivnosti na objektima javne namjene u vrijednosti od 9,3 milijuna kuna

Primorsko-goranska županija pokrenula je mnoge projekte u poduzetništvu, turizmu, poljoprivredi, kulturi i sportu, cestovnoj infrastrukturi kako bi pomogla razvoj Gorskog kotara. Pregled svih projekata, kao i razmatranje budućih ulaganja u Gorski kotar bit će tema sljedeće sjednice Županijske skupštine koja će biti održana u rujnu u Ravnoj Gori.

Primorsko-goranska županija osnovala je 2019. godine poseban „Fond za Gorski kotar“ kroz koji su do danas financirane aktivnosti na objektima javne namjene u vrijednosti od 9,3 milijuna kuna.

Dodatno, putem javnih natječaja za gospodarstvenike s područja Gorskog kotara, u istom je razdoblju PGŽ osigurala 7,2 milijuna kuna.

U dogovoru s goranskim gradonačelnicima i načelnicima, formiran je program “Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru” te je za iduću zimsku sezonu u planu uređenje pet sanjkališta. Primorsko-goranska županija u sljedećem razdoblju planira svim goranskim jedinicama lokalne samouprave osigurati sredstva za sanjkališta. Rebalansom proračuna iz lipnja ove godine, uz početnih 1,5 milijuna kuna, za program sanjkališta osigurano je dodatnih 750 tisuća kuna, a za program Ravnomjernog razvitka također još 750 tisuća kuna za područje Gorskog kotara.

S posebnom se pažnjom pristupilo i poticanju turističkog razvoja goranskog kraja prilikom izrade Strateškog plana razvoja turizma Kvarnera 2016. – 2020./2021. Pritom su ciljevi plana značajno premašeni te je zabilježen porast dolazaka od 30 posto i porast noćenja od 29 posto.

„Plan razvoja turizma Kvarnera do 2030. godine“ je u pripremi i pozvane su sve zainteresirane strane da se aktivno uključe u proces izrade novog strateškog okvira za nastavak uspješnih turističkih trendova na području Gorskog kotara. Veliku ulogu u ovom projektu trebala bi imati i novoosnovana Turistička zajednica Gorskog kotara.

Važno je napomenuti da je na području Gorskog kotara u razdoblju od 2013. do 2021. godine Primorsko-goranska županija od poreza na dohodak uprihodila 57,8 milijuna kuna prihoda, dok je na to područje usmjerila ukupno 142,2 milijuna kuna proračunskih sredstava, ne računajući sredstva za decentralizirane funkcije. Iz navedenog proizlazi da je Županija na području Gorskog kotara u proteklih devet godina utrošila 84,4 milijuna kuna (odnosno 96,5 milijuna kuna ako se u obzir uzmu i podaci za zdravstvene ustanove).

Osim financijskih sredstava, PGŽ osigurava i besplatnu pomoć svim javnopravnim tijelima u pripremi i administriranju EU projekata putem ureda Razvojne agencije PGŽ u Delnicama i Rijeci.

Vrata PGŽ su uvijek otvorena za sve prijedloge i programe, a vjerujemo kako će se na tematskoj sjednici Županijske skupštine u Gorskom kotaru konstruktivnim i argumentiranim razgovorom s čelnicima goranskih gradova i općina otvoreno razgovarati o dosadašnjoj, ali i budućoj suradnji, na dobrobit svih Gorana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views