SURADNJA S FINSKOM

Finski veleposlanik posjetio Rijeku; Raspravljali o uvođenju direktne avio-linije Hrvatska- Finska

Predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održali su zajednički prijem za novog finskog veleposlanika u Hrvatskoj Nj.E. Kallea Johannesa Kankaanpääe.

Veleposlanika Kankaanpääa u ime Grada Rijeke primio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, dok su mu u ime Primorsko-goranske županije dobrodošlicu zaželjeli Vojko Braut i Petar Mamula, zamjenici župana Primorsko-goranske županije.

Gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo posjetom finskog veleposlanika te istaknuo kako je glavna tema prijema bila gospodarska suradnja Finske i Hrvatske, naročito Primorsko-goranske županije i Rijeke.

„Najviše smo razgovarali o dizajnu i projektiranju u brodogradnji. Rijeka je postala europski hub za projektiranje u brodogradnji – preko tisuću inženjera u Rijeci radi i ostvaruje prihode koji su iznad hrvatskog prosjeka u tvrtkama koje su u mješovitom vlasništvu hrvatskih vlasnika i vlasnika iz inozemstva – Nizozemske, Njemačke, Danske, Norveške, Finske, Švedske – i projektiraju brodove koji plove svim svjetskim morima“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodavši kako se na sastanku dotaklo i Jadran Galenskog Laboratorija, najveće hrvatske farmaceutske tvrtke.

VIDEO DANA:


Dodao je kako je bilo razgovora i oko predstojeće turističke sezone te mogućnosti ponovnog uvođenja avio-linija koje će povezivati Finsku i Hrvatsku. Izrazio je uvjerenje da će ove godine finski turisti, kojih je u Hrvatskoj i Rijeci iz godine u godinu sve veći, u velikom broju posjetiti Rijeku.

Tema razgovora bila je i razmjena iskustva na području obrazovnog sektora.

Finska ima jedan od najboljih obrazovnih sustava na svijetu i njihova iskustva mogu značajno pridonijeti razvoju sustava edukacije i u Hrvatskoj. S druge strane, Rijeka je razvila model građanskog odgoja i obrazovanja prepoznat u mnogim općinama i gradovima u Hrvatskoj. Drago mi je da ćemo u nekom sljedećem posjetu, najavljenom od strane finskog ministarstva vanjskih poslova operacionalizirati suradnju vezanu kako za građanski odgoj, tako i uz naše Sveučilište, koje je jedno od najaktivnijih sveučilišta u Hrvatskoj“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Zamjenik župana Braut istaknuo je kako je dogovoren nastavak suradnje i razmjenjivanja iskustva u području po kojem su Finska i Primorsko-goranska županija slične, a to je kako revitalizirati i udahnuti novi život ruralnim područjima.

Veleposlanik Kankaanpää istaknuo je kako je ovo njegov prvi službeni put izvan Zagreba, istaknuvši kako je fasciniran ovom regijom, kao i mogućnostima suradnje finskih i hrvatskih tvrtki, u prvom redu u zdravstvenom sektoru.
„Finski zdravstveni sustav i industrija poznati su po visokokvalitetnim uslugama i opremi, i tu vidim mogućnosti suradnje finskih tvrtki s Hrvatskom, ne samo što se tiče opreme, već i softvera, umjetne inteligencije i ostalog vezanog uz zdravstveni sektor“, kazao je veleposlanik, dodajući kako mogućnost za unapređenje suradnje vidi u pomorskim tehnologijama i turizmu, po kojem je Hrvatska nadaleko poznata.

Veleposlanik Kankaanpää u svoj nastupni posjet došao je u pratnji Mladena Merlaka, počasnog konzula Republike Finske u Rijeci.

Nj.E. Kalle Johannes Kankaanpää na dužnost veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj stupio je na dužnost 11. svibnja 2021. godine.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari