FIUMARE 2016: Uskoro regata jedrenjaka, konvoj tradicijskih barki i Ribarska fešta!

Foto: S. Hulak/Fiumare

Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a tradicijske će barke ponovno uploviti na samo Korzo i zauzeti cijeli riječki akvatorij i luku.

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, brodomodelarske radionice, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe fotografija i slika, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja… i ako vrijeme posluži, Ribarska fešta na Molo longu, samo su dio programa koje nudi peto po redu izdanje festivala Fiumare.

Fiumare, festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem, od 1. do 8. lipnja ponovno nas vraća “100 godina u prošlost”, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.

fiumare 2016

Fiumare su na konferenciji za medije predstavili predstavnici organizatora – zamjenica župana Marina Medarić, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije Irena Peršić Živadinov, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban Štiglić, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Rijeka Goran Lajnert, te predsjednik Udruge “Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre” Robert Mohović.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a tradicijske će barke ponovno uploviti na samo Korzo i zauzeti cijeli riječki akvatorij i luku.

Svečano otvorenje festivala održat će se 2. lipnja u 12 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogati kulturno-zabavni program i počasni defile Gradske straže Bakar i Bokeljske mornarice, “Bakarskih kapetana i gospode” i Kluba prijatelja Grada Trsata.

Likovni susreti u Jedrarskoj ulici

U sklopu predprograma, za subotu 21. svibnja s početkom u 12 sati najavljeni su Likovni susreti u Jedrarskoj ulici – EX TEMPORE, te 4. jezerska regata tradicijskih barki na jedra u nedjelju 29. 5. u 12 sati u Fužinama.

Izbor najizvornije tradicijske barke festivala

U srijedu 1. lipnja, na Korzu ispred Turističkog informativnog centra – TIC održat će se prezentacija tradicijskih barki koje sudjeluju na festivalu FIUMARE 2016, uz proglašenje najizvornije tradicijske barke festivala i izložbu fotografija tradicijskih barki Mala barka: Marka Valjka i Mladena Šćerbea.

Izložba “Prvi na svijetu – 150 godina riječkoga torpeda”

U sklopu programa je i izložba “Prvi na svijetu – 150 godina riječkoga torpeda”, u organizaciji Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, koja je postavljena u otvorenom depou željezničkog skladišta, a koja prikazuje zbirku torpeda, torpednih cijevi, žiroskopa i jedinstvenih tvorničkih prototipova nerealiziranih izuma te maketama, filmovima i projekcijama dočaravao više od stotinu godina povijesti izuma i tehnološkog čuda kojim se Rijeka proslavila u svijetu.

Regata i konvoj

Regata tradicijskih barki na jedra, u akvatoriju luke i 3. svečani konvoj brodova i brodica Rijeka s mora održat će se u petak, 3. Lipnja.

Ribarska fešta

Ako vrijeme posluži, ove će godine biti održana Ribarska večer “FIUMARE 2016 – Za dušu i tijelo” na kojoj će goste zabavljati grupa Insula.

Organizatori FIUMARE 2016 su Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke i Lučka uprava Rijeka. Cjelokupni program festivala Fiumare možete pogledati i na Facebook stranici Festivala .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari