PRIKAZ 150 GODINA URBANE RIJEČKE POVIJEST

Fiume Fantastika pretvara Export u novi gradski korzo – dođite u šetnju fascinantnom riječkom poviješću

U petak, 28. kolovoza 2020. u 19.30 sati u riječkom Exportu na Delti, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, bit će otvorena središnja, velika, dugo očekivana izložba – Fiume Fantastika: Fenomeni grada.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije, ova izložba prati posljednjih stotinu i pedeset godina urbane, turbulentne povijesti Rijeke, tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte specifične arhitekture i urbanih fenomena koji nadilaze pitanja stila, jezika ili estetike i koji generiraju vlastitu, lokalno-specifičnu i autonomnu urbanu kulturu.

Izložba je postavljena u 10 paviljona, u prizemlju Exporta, od kojih svaki priča priču o određenom riječkom fenomenu, a to su: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone, a ostaje otvorena svakodnevno do kraja studenog ove godine.

 – Ideja nam je bila pretvoriti  prostor Exporta u novi gradski korzo. Otvaranjem vrata na istočnoj i južnoj strani Exporta želimo potaknuti ljude da dođu, da se prošeću prostorom, a istovremeno i da krenu u šetnju kroz riječku povijest, naglasio je u najavi izložbe njen glavni kustos Idis Turato. – Vjerujem kako će izložba biti edukativna i stimulativna za posjetitelje, da svi zajedno promišljamo što Rijeka jest i kako se još može razvijati u budućnosti, istaknuo je Turato.

Fiume Fantastika: Fenomeni grada središnji je događaj programa Slatko i slano Europske prijestolnice kulture, za koji Turato kaže da mu je jedna od glavnih ideja bila transformirati prostore grada u suradnji sa Gradom, Županijom, Sveučilištem, Lučkom upravom i brojnim drugim institucijama, kako bi se stvorile određene promjene u infrastrukturi grada te se nada da su u tome i uspjeli.

Osnivanje postdiplomskog specijalističkog studija „Urban studies“

Izložba je, naime, zasnovana na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, u ime kojeg ju je najavio predstojnik DeltaLaba i jedan od članova kustoskog tima izložbe Vedran Mimica:

– Ova je izložba bazirana na riječkoj sveučilišnoj ideji da centri postanu puno aktivniji nego sami fakulteti odnosno da centar nekog grada postane novo žarište istraživanja o urbanim fenomenima. Ideja Sveučilišta je da naslijeđe izložbe Fiume Fantastika bude osnivanje postdiplomskog specijalističkog studija „Urban studies“. Moram još dodati da kada se pogledaju izložbe vezane uz arhitekturu u posljednjih 30-ak godina u svijetu, rijetko smo imali priliku svjedočiti izložbi koja priča priču o jednom gradu u formatu kakav je Fiume Fantastika. I zato je ova izložba jedinstvena, istaknuo je Mimica.

A da je izložba Fiume Fantastika jedan od vrhunaca programa Europske prijestolnice kulture, potvrdila je i direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota:

– Izložba Fiume Fantastika Rijeku će učiniti vidljivom i van naših granica. Pogotovo s obzirom na vrhunski kustoski tim na čelu s Idisom Turatom. Moram istaknuti kako je suradnja sa Sveučilištem u Rijeci izuzetno vrijedna, kako za projekt EPK, tako vjerujem i za samo Sveučilište koje je izašlo iz svoje domene znanstvenih okvira i ušlo u prostor produkcije i kulture. Ta suradnja ostaje kao naslijeđe ovog projekta, rekla je Kregar Šegota i zahvalila Lučkoj upravi i ministru Olegu Butkoviću koji su uložili značajna sredstva u obnovu Exportdrva u kojem se velike EPK izložbe održavaju i time omogućili Rijeci da dobije još jedan prostor koji će biti iskorišten u službi kulture.

Fiume Fantastika: Fenomeni grada peta je po redu izložba koju Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture otvara u novouređenom Exportu, koji je u vrlo kratko vrijeme posao središtem kulturnih zbivanja u gradu. Na istom se mjestu mogu razgledati i izložbe Usijano more, Histerične mašine, Terra Effluviens i Oblomo: zaposlen lijenošću.
– Drago mi je što je ova izložba, koja je jedno od najvećih događanja u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, barem što se izložbenog djela programa tiče, postavljena upravo u prostoru Exporta, jer je riječ o prostoru koji ćemo baštiniti kao naslijeđe projekta. Uređenjem Exporta dobili smo još jedan prostor u gradu u kojem će se osim kulturnih događanja moći u budućnosti održavati i razni koncerti, kongresi, sajmovi i brojni drugi programi. Unatoč čudnim i teškim okolnostima u kojima smo se svi našli pojavom korona virusa, mislim da možemo biti zadovoljni sa svime što se napravilo u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture. Ljeto je bilo prepuno događanja, teško je bilo sve i popratiti i stoga mogu reći kako je EPK ipak uspio unatoč ovoj čudnoj godini, istaknuo je u najavi izložbe riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Program otvorenja i vođeni razgledi za posjetitelje

Nakon svečanog programa otvorenja, u petak u 19.30 sati ispred Exporta, prvi vođeni razgled izložbe za posjetitelje održat će se u 20.30 sati, zatim u 21.30 te u 22.30 sati.
S obzirom na važeće preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru će biti ograničen, a zainteresirani će upute dobiti po samom dolasku u prostor.

Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBAVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice u prostoru izložbe.

Osim u samoj izložbi, publika će moći uživati i u glazbenom programu TIPSY! Ovaj klupski format koji od 2016. u Rijeci prezentira eklektične DJ i live nastupe, nerijetko na specifičnim lokalitetima grada, ovoga puta ispred zgrade Exporta, dovodi dva riječka DJ-a, rezidenta programa di.merkl, te Samo Tako, svestranog producenta i vlasnika renomirane Ineerspace etikete.

Radno vrijeme izložbe i cijene ulaznica

Ulaz na dan otvorenja (petak, 28. 8. 2020.) je slobodan.

Izložbu do 13. rujna moguće posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat, a od 14. rujna pa do kraja studenog izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Pojedinačna cijena ulaznice za vrijeme trajanja izložbe je 30 kuna.

Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike, uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Velik organizacijski tim

Organizatori izložbe Fiume Fantastika: Fenomeni grada su Sveučilište u Rijeci (DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam), RIJEKA 2020 i Grad Rijeka.

Glavni kustos izložbe je Idis Turato, uz kustose Vedrana Mimicu i Maroja Mrduljaša
Kustoski tim čine još i Deyan Sudjic, Luka Skansi, Ida Križaj Leko, Morana Matković i Renato Stanković, uz suradnju s Tvrtkom Jakovinom, Federicom Carlom Simonellijem, Igorom Bezinovićem, Velidom Đekićem i Janom Horvat.

Partneri su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Državni arhiv Rijeka. Za produkciju izložbe zaslužni su DeltaLab (Morana Matković i Renato Stanković), a za arhitekturu i oblikovanje izložbe Ida Križaj Leko.

Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić  bili su zaduženi za grafički dizajn postava izložbe, dok je grafičku pripremu odradio Filip Badurina. Za analitičko crtanje bio je zadužen Arhitektonski fakultet u Zagrebu (Jana Horvat, Antea Divić, Tin Vukušić, Petra Vlahek), Martina Mataija i Marijana Krizmanić, za lekturu prateće publikacije Majda Matković i Edi Jurković, dok je prijevod djelo Edwarda Djordjevica i Dade Čakala. Partneri u realizaciji postava izložbe su Sto Ges.m.b.H. – Hrvatska, Regeneracija d.o.o. i Zumtobel d.o.o.

Osim navedenih organizatora, partnera i producenata, svaki od 10 paviljona koji čine izložbu, rezultat je zajedničkog rada još većeg broja suradnika, autora i institucija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari