SASTANAK PROFESORA I EPIDEMIOLOGA

ŠKOLE U PGŽ SE PRIPREMAJU Izleti se otkazuju do daljnjeg. Što ako virus uđe u školu? Tko sve mora nositi maske…

Foto: Pixsell

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin održala je sastanke s ravnateljima najvećih osnovnih i srednjih škola, kao i ravnateljima učeničkih domova Primorsko-goranske županije na kojima je sudjelovao glavni epidemiolog Dobrica Rončević sa suradnicama.

Ravnatelji su na sastanku imali priliku postaviti pitanja vezana uz nedoumice oko implementacije naputaka i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja, a pročelnica Edita Stilin istaknula je važnost poznavanja protokola postupanja u slučaju sumnje na zarazu virusom COVID-19 u školama.

Rončević je pojasnio da se u slučaju sumnje na zarazu učenici obvezno trebaju smjestiti u zasebnu prostoriju te se obavještava školski liječnik i epidemiolog, kao i roditelji učenika, a informacija se također dostavlja Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje. Detaljan protokol, dogovoreno je na sastanku, izradit će Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ.

Dogovoreno je, također, da će se praktična nastava u srednjim strukovnim školama održavati većinom u školama, a gdje to ne bude moguće, bit će organizirana u radionicama pod epidemiološkim uvjetima propisanim za tu djelatnost. U školama koje dijele prostor, a koje nisu u mogućnosti organizirati nastave u razredu, iznimno će se organizirati nastava online, u dogovoru sa osnivačem.
Ravnatelji su zamolili pojašnjenja vezana uz uporabu zaštitnih maski. Epidemiog Dobrica Rončević pojasnio je da se maskice koriste u slučaju nemogućnosti osiguranja fizičke distance od 1.5 do 2 metra.

Što se tiče izleta, svi se do daljnjega otkazuju, a ista je preporuka i za maturalna putovanja. Učenici koji imaju pomoć pomoćnika u nastavi, a koji ne mogu nositi zaštitnu masku u razredu, masku ne moraju nositi.

Kao najveći problem ravnatelji osnovnih škola istaknuli su organizaciju produženog boravka, ali i prijevoza učenika do škola. Produženi boravak će se organizirati na način da će se napraviti preraspodjela učenika u paralelnim odjeljenjima.

Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Rončević izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim komunikacijom i suradnjom među institucijama koja je rezultirala očuvanjem dobre epidemiološke situacije u županiji u odnosu na ostatak zemlje. Primorsko-goranska županija školama je osigurala zaštitne maske, dezinficijense i beskontaktne toplomjere, a dodatno kao osnivač od resornog Ministarstva zatražila je skraćivanje školskog sata na 40 minuta, za što se još uvijek čeka povratno očitovanje. Pročelnica Stilin zahvalila je ravnateljima na dosadašnjoj suradnji te iskazala uvjerenje da će svojim dugogodišnjim iskustvom škole u Primorsko-goranskoj županiji uspješno odgovoriti i na ovaj izazov.

Ravnatelji su izrazili zadovoljstvo organiziranim sastancima koji su im omogućili odgovore na konkretna pitanja vezana uz provedbu nastave u kontekstu aktualnih protuepidemijskih mjera.

Sastanku su, uz Rončevića i Stilin, prisustvovali i voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine Nataša Dragaš Zubalj te Vedrana Jurčević Podobnik, voditeljica Odsjeka za higijenski-epidemiološki nadzor i uzorkovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari