„FOCUS IN CD“: PGŽ u međunarodnom projektu srednjoeuropske mreže u zdravstvenoj skrbi oboljelih od celijakije

Cilj je postaviti pacijenta u središte pozornosti novog zdravstvenog sustava koji prati oboljelog

U sjedištu Primorsko-goranske županije predstavljen je projekt “Focus in CD” – fokus na bolest celijakije. Puni naziv projekta je: Fokus na bolest celijakije – Inovativne zdravstvene usluge usmjerene na pacijente – prednosti uspostavljanja uske srednjoeuropske mreže u zdravstvenoj skrbi pacijenata oboljelih od celijakije.

Na konferenciji za novinare su sudjelovali pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Rijeka Goran Palčevski, predsjednica Udruge za celijakiju PGŽ Rijeka Marina Milinović i Alemka Mirkov, voditeljica projektnog tima PGŽ za projekt.

“Focus in CD” uspješno je kandidiran na prvom javnom natječaju za sredstva u okviru programa Interreg Srednja Europa 2014.-2020. U njemu sudjeluje ukupno 12 partnera iz 5 srednjoeuropskih zemalja (Hrvatske, Italije, Mađarske, Njemačke i Slovenije). Vodeći partner je Mjesna občina Maribor.

Projekt je započeo 1. lipnja 2016. godine i trajat će do 31. svibnja 2019. godine, a njegova ukupna vrijednost je 1.885.419 eura. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirat će se 1.558.328,84 eura, a preostali iznos od 327.090,15 eura sufinancirat će partneri na projektu.

focus-in-cd

Projekt pokriva područje socijalnih inovacija u javnom zdravstvu s ciljem usvajanja novih znanja stručnog medicinskog kadra na temu celijakije kao i izobrazbu i informiranje oboljelih od celijakije, također putem inovativnih usluga. Konačni cilj je implementacija novog modela zdravstvenih usluga te mogućnost njihove primjene i za druge kronične bolesti, što je naglasila i pročelnica Malatestinić.

Pročelnica je također istaknula kako će Primorsko-goranska županija biti uključena u razvoj i testiranje pilot aktivnosti, uspostavljanje i integraciju inovativnog modela zdravstvene skrbi za oboljele od celijakije, širenje informacija o aktivnostima projekta, promociju implementacije novih razvijenih i testiranih pilot usluga u postojeći javno zdravstveni sustav kako bi postao učinkovitiji, usmjeren na pacijenta i prilagođen njegovim potrebama.

Udrugu oboljelih od celijakije PGŽ u projektu sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Cilj je postaviti pacijenta u središte pozornosti novog zdravstvenog sustava koji prati oboljelog. Udruga će sudjelovati u svim radnim zadacima: procjeni znanja pacijenata, njihovih postignuća i potreba; suradnji u razvoju specifičnih e-learning servisa za oboljele od celijakije te poboljšanje njihovih vještina u rukovanju njima; izradi e-learning alata namijenjenog zdravstvenom sustavu; bit će dio projektnog tima odgovornog za razvoj, testiranje i implementaciju inovativnih usluga te svih povratnih informacija vezanih za njihovu kvalitetu i upotrebu te će biti dio organizacijskog tima internacionalnog događaja zajedno s hrvatskim partnerima gdje će predstaviti dogovorene pilot projekte.

Predsjednica Udruge za celijakiju PGŽ Marina Milinović istaknula je kako Udruga kontinuirano radi već 25 godina, 2007. godine su prvi u Hrvatskoj izdali “Bezglutensku kuharicu”, a zadnje četiri godine educiraju i širu populaciju u koju spadaju i djeca vrtićke i školske dobi. Napomenula je i važnost rada Udruge kad je riječ o informiranju pacijenata, pošto se oboljeli nakon dijagnosticiranja prosljeđuju upravo njima.

Iznimnu ulogu u sustavu zdravstvene zaštite koju odrađuju udruge civilnog društva prepoznao je i predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Rijeka Goran Palčevski, te je pohvalio riječku inicijativu za ovaj projekt u kojem su se sjedinili i KBC Rijeka i Udruga za celijakiju PGŽ i Primorsko-goranska županija. Napomenuo je kako se patologija pedijatrije mijenja, u fokusu više nisu zarazne već kronične nezarazne bolesti, a rana dijagnostika je od velike važnosti i zbog poboljšanja kvalitete života oboljelih.

KBC Rijeka je tercijarna zdravstvena ustanova koja će u projektu sudjelovati kao partner koji pruža zdravstvenu skrb osobama sa celijakijom, educira ih zajedno s njihovim obiteljima te provodi istraživačke djelatnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari