Baškom se šire mirisi domaće janjetine uz žestoki rock Barea i Majki

Foto: Riportal

Ove godine na svjedoci smo bogatog i besplatnog programa za sve posjetitelje kultnog festivala na Krku.

Bašku na otoku Krku ovaj su vikend preplavile crne ovce iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja, predviđa se da će pojesti stotine janjaca, ostvariti više od tri tisuće noćenja, a trodnevni program rokerske glazbe, kulture i sporta za sve posjetitelje je i ove godine potpuno besplatan.

Festival Crna ovca je sinoć počeo otvorenjem izložbe slika riječke slikarice Sanje Ipšić Randić, a potom se Baška zatresla uz rokerski ritam Whiteheadsa i nenadmašnog Bareta i Majki, koji su prvi put nastupili na Crnoj ovci, ali su svojim glazbenim izvedbama brzo zapalili Bašku i postali još jedni miljenici Crne ovce.

“Špica događanja je danas, a najveći izazov svakog ljubitelja Crne ovce je kako pohoditi brojne zanimljivosti koje im festival nudi, i to za sve generacije. U izuzetno bogatom programu je tajna uspjeha naše Crne ovce, ali i Baške, koja ruši rekorde u posjećenosti, upravo zahvaljujući ovakvim aktivnostima u predsezoni i posezoni” – istaknula je Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.

Onima koji nisu svu energiju potrošili na sinoćnjim koncertima današnji je program počeo s pješačkom turom, popularnim ovčarskim pohodom, kojim su obišli sve lokalitete kulturne baštine i upoznali kulturne vrednote Baške, a dio sportski spremnijih sudionika odlučio se za tracking i trail kamp i utrku po živopisnim krajolicima.

Najmlađe ovčice okušale su se na nogometnom turniru Crni jančić, na kojem su trčali za bubamarom, a kako bi se očuvala tradicija lokalnih sportova, za djecu se održava i turnir u boćanju. Za ovce svih generacija održala se i radionica filcanja vune, kako bi naučili reciklirati neiskorištenu vunu i od nje stvorili prava mala remek djela, a svoju su kreativnost djeca iskazala i na radionici keramike. Umijeće izrade višemetarske ovce od slame pokazao je osječki umjetnik Nikola Faller i članovi udruge „Slama“, a veliko zanimanje prisutnih ponovno će pridobiti i prezentacija šišanja ovaca.

Sportski dio tradicionalno podupire jedriličarski klub „Vihor“ i tradicionalna regata “Corinthia Cup – Memorial  Jure Vukasović”, s velikim brojem mladih jedriličara u klasama optimist i laser.

“Crna ovca je, ipak, najpoznatija po bašćanskoj janjetini, pa se cijelim mjestom ovaj vikend šire ugodni mirisi janjetine, koju vrijedni kuhari pripremaju na bezbroj načina. Centralni gastro punkt realizirali smo uz pomoć stručne ekipe Valamar Rivijere, glavnog partnera festivala. Pored bogate ponude domaće janjetine u ugostiteljskim objektima, organizirali smo i radionicu za posjetitelje gdje učimo kako se priprema pravi janjeći žgvacet” – istaknuo je najpoznatiju karakteristiku Crne ovce organizator Boris Lešić, direktor Studija Conex.

I zaista, na punktovima s janjetinom stalno se traži mjesto više, a lokalni su ovčari s publikom podijelili tajne čuvene bašćanske janjetine.

Tako je Marinko Orlić, vlasnik stada od petstotinjak ovaca okupljenima objasnio da su za dobro janjeće meso najvažnija kvalitetna ishrana i čista voda. Orlić ističe da samo okolica Baške ima više različitih vrsta ljekovitog bilja nego cijela Velika Britanija, zbog čega je upravo bašćanska janjetina nadaleko poznata i zbog koje mnogi pohode Crnu ovcu.

Osim čuvanja tradicionalne ispaše, članice udruge Sinjali pokazale su da znaju čuvati i svoju baštinu, koju su predstavili gostima festivala. Popularni znanstvenik Korado Korlević će još jednom pokazati zašto se za njegova predavanja uvijek traži stolica više. Nakon izuzetno aktivnog dana, večeras će se svi zabaviti uz stand up show Studija smijeha i Marinu Orsag, a potom zapjevati i zaplesati uz Pips, chips & Videoclips te prijatelje festivala – Let 3, ovaj put pojačan i s mariachi bendom El Combo.

Za nedjelju je predviđen još jedan tracking & trail kamp, drugi plov i proglašenje pobjednika Corinthia Cupa, a svi oni koji su se izmorili prethodnih dana, moći će  vježbati jogu s crnom ovcom i tako opustiti duh i tijelo, do iduće godine i nove Crne ovce.

Povezani VIDEO: