BURNA RASPRAVA: Riječko Gradsko vijeće donijelo novu Odluku o komunalnoj naknadi

Gradsko vijeće donijelo je niz odluka vezanih uz komunalno gospodarstvo, između kojih i novu Odluku o komunalnoj naknadi.

Prije početka sjednice minutom šutnje odana je počast nedavno iznenada preminuloj gradskoj vijećnici Mirjani Jukić. S obzirom na to da stranka s koje je vijećnica Jukić izabrana u Gradsko vijeće nije dostavila prijedlog, nije imenovana njezina zamjena.

Vezano uz usklađivanje s odredbama novog Zakona o komunalnom gospodarstvu, donesene su Odluka o komunalnoj naknadi, Odluka o komunalnom doprinosu te Odluka o komunalnom redu.

Izmjene broja, područja i koeficijenata zona za izračun komunalne naknade

Najviše se raspravljalo o prijedlogu Odluke o komunalnoj naknadi, koji je temelje na prijedlogu predloženom u ožujku 2018. godine, a koji Gradsko vijeće tada nije prihvatilo. Na području grada određeno je šest zona za stambene i garažne te šest za poslovne i proizvodne prostore, ovisno o opremljenosti komunalnom infrastrukturom, a područja zona određena su prema granicama mjesnih odbora.

Temeljem nove odluke nekima će se naknada smanjiti, a drugima povećati, pa tako za stan veličine 65 m2 mjesečni iznosi variraju od smanjenja od 1,3 kune (Srdoči) do povećanja od 16,25 (Trsat).

Kako je u uvodnom dijelu istaknula pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, iznosi komunalne naknade nisu se mijenjali od 2001. godine, a u međuvremenu se značajnim ulaganjima povećao opseg komunalne infrastrukture, za čije održavanje je potrebno osigurati i dodatna sredstva.

Prema zakonu, prva zona je područje jedinice lokalne samouprave koje je najbolje uređeno i opremljeno komunalnom infrastrukturom, a za to je područje koeficijent zone najviši i iznosi 1,00. Prema prijedlogu koji se nalazi na savjetovanju, prva zona bi obuhvaćala samo područje Korza. Za razliku od prošlogodišnjeg prijedloga, a temeljem današnjeg amandmana gradonačelnika, djelomično su izmijenjene zone, pa je tako Pašac iz treće prešao u petu zonu, a Orehovica, Svilno, Sv. Kuzam i Draga iz četvrte u petu zonu.

Vijećnici: Milovanović, Braut, Bulog, Sabljak

Odluka o komunalnoj naknadi usvojena je s 19 glasova za (Klub vijećnika SDP – LABURISTI – SDSS, Klub HSU – IDS, Klub PGS, Klub HNS i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin), suzdržana su bila tri vijećnika Kluba vijećnika Liste za Rijeku, dok vijećnici HDZ-a, Akcije mladih i Mosta nisu bili prisutni u vijećnici prilikom glasovanja o ovoj točki dnevnog reda.

Odluka o komunalnom doprinosu i Odluka o komunalnom redu usvojene su jednoglasno.

Izabran novi saziv Savjeta mladih Grada Rijeke

Nakon ponovljenog natječaja za izbor članova i zamjenika Savjeta mladih Grada Rijeke, izabran je novi trogodišnji saziv ovog savjetodavnog tijela Grada Rijeke, osnovanog s ciljem promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini.

U novi saziv Savjeta mladih izabrani su Vedran Barjašić sa zamjenikom Matteom Ristićem, Ana Čančarević sa zamjenikom Adrianom Petroševićem, Iva Davorija sa zamjenicom Tihanom Naglić, Toma Jelušić sa zamjenikom Robertom Žauharom, Hrvoje Miholjević sa zamjenicom Adelinom Kuns, Luka Pajić za zamjenikom Alessijem Maršanićem, Saša Pešut sa zamjenikom Ivom Matićem, Antonela Sabočan sa zamjenicom Tesom Soldičić, Marko Smojver sa zamjenikom Lukom Petrušićem, Iris Šoda sa zamjenikom Kristianom Volarićem te Josip Tabula sa zamjenikom Ivom Pekićem.

Novoosnovani dječji vrtići More i Sušak, koji su nastali iz zajedničke ustanove Dječji vrtić Rijeka kao posljedica zakonskih rješenja, dobili su ravnateljice, dosadašnje vršiteljice dužnosti ravnateljica. Dječji vrtić Sušak u naredne će četiri godine voditi Milena Vuletić, a Dječji vrtić More Jasna Crnčić.

Odlučivanje o prigovoru vijećnika Hrvoja Burića na stegovne mjere udaljavanja sa sjednice

Prva točka sjednice odnosila se na odlučivanje o prigovoru vijećnika Hrvoja Burića protiv stegovne mjere udaljavanja sa sjednice i udaljavanja sa sjednice u dvostrukom trajanju izrečene od strane predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u prosincu.

Odbor za Statut, Poslovnik i propise utvrdio je kako je prigovor podnesen pravovremeno i u skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća, a u mišljenju se dalje navodi sljedeće:

„Izricanju stegovne mjere udaljavanja sa sjednice prethodilo je izricanje dvaju blažih stegovnih mjera i to opomene te opomene s oduzimanjem riječi. U nastavku sjednice, član Gradskog vijeća Hrvoje Burić je unatoč izrečenim stegovnim mjerama nastavio narušavati red na sjednici te mu je izrečena stegovna mjera udaljavanja sa sjednice jer je njegovim ponašanjem daljnje održavanje sjednice dovedeno u pitanje. Nadalje, stav je većine članova Odbora da nakon izricanja stegovne mjere udaljavanja sa sjednice, član Gradskog vijeća Hrvoje Burić nije ispunio svoju dužnost neodgodivog napuštanja sjednice već je nastavio sudjelovati u raspravi i narušavati red na sjednici, pa njegov prigovor protiv izricanja stegovne mjere udaljavanja sa sjednice u dvostrukom trajanju prema mišljenju Odbora također nije opravdan.“

Andrej Poropat, Petra Karanikić, Sandro Vizler i Hrvoje Burić

Prema poslovniku, o ovoj točki dnevnog reda nije postojala mogućnost vijećničke rasprave, a jedino je riječ mogao dobiti, kao podnositelj prigovora, vijećnik Burić.

U svom obraćanju vijeću, vijećnik Burić je istaknuo kao se ne slaže s većim dijelom mišljenja Odbora za Statut, Poslovnik i propise. Istaknuo je kao je za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća pripremio prijedlog za razrješenje predsjednika Gradskog vijeća Poropata, u kojem će navesti zašto smatra da je odluka predsjednika Poropata te Odbora temelji na laži i insinuacijama. Naveo je kako za svoje navode ima i materijalne dokaze – snimku sjednice Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće je sa 22 glasova za (Klub vijećnika SDP – LABURISTI – SDSS, Klub HSU – IDS, Klub PGS, Klub HNS, Klub Liste za Rijeku i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin) i 12 protiv (Klub vijećnika HDZ-a, Klub AM – ŽIVI ZID te vijećnici Mosta) potvrdilo mjeru udaljavanje sa sjednice, odnosno s 21 glasom za i 13 protiv mjeru udaljavanja sa sjednice u dvostrukom trajanju.

Prilikom glasovanja za mjeru udaljavanja sa sjednice u dvostrukom trajanju vijećnici su glasovali na isti način kao i prilikom odlučivanja o stegovnoj mjeri udaljavanja sa sjednice, jedino je vijećnik Marinko Koljanin glasovao na drugačiji način.

Sjednica se nastavilo do kasno sinoć jer se potanko raspravljalo o stanju u Komunalnom društvu Autotrolej.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari