SVI ZADOVOLJNI

Butković i Obersnel potpisali: Prostor Exportdrva na Delti novo kulturno središte Rijeke!

Foto: Pixsell/Grad Rijeka

Hala Exportdrva, površine 5.400,0 m², po uređenju će postati novo kulturno središte Rijeke namijenjeno izložbama, glazbenim i scenskim nastupima

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel potpisali su u zgradi bivšeg Exportdrva na Delti ugovor o koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu odvijanja programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Foto: Grad Rijeka

Riječ je prije svega o hali Exportdrva, površine 5.400,0 m², koja će po uređenju postati novo kulturno središte Rijeke namijenjeno izložbama, glazbenim i scenskim nastupima, narednih pet godina koliko traje koncesija.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i Nina Perko, načelnica Sektora za upravljanje pomorskim dobrom, lučkim i koncesijskim sustavom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Marko Filipović i Nikola Ivaniš, zamjenici gradonačelnika Rijeke te Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Denis Vukoreoa i Andrej Poropat. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Butković: “Ponosam sam na suradnju s Gradom Rijeka”

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je naglasio kako je ponosan na to što je u proteklih četiri godine njegova mandata, zahvaljujući dobroj suradnji s Gradom napravljeno puno dobrih i važnih stvari za razvoj Rijeke. Dodao je da je s riječkom gradskom upravom ostvarena dobra suradnja, da nema više tenzija između riječke Lučke uprave i gradske uprave.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Zahvalio je gradonačelniku na tome što se prilikom rješavanja problema i dogovora oko projekata nije politiziralo, već konkretno rješavalo, pa je tako krenula obnova željezničkog kolodvora, pokrenut projekt ceste D403 i niz drugih infrastrukturnih projekata.

„Iznos koncesijske naknade za ovoj prostor je simboličan, čime potvrđujemo našu podršku projektu EPK“.

Istaknuo je da slijedi suradnja na važnom projektu ulaganja u Porto Baroš na području riječke luke, projektu koji je važan za razvoj Rijeke. Vlada će donijetu odluku o izuzimanju Porto Baroša iz Lučke uprave, a to je preduvjet da bi se na tom prostoru moglo ulagati, rekao je.

Ministar je kazao kako će, zahvaljujući promjenama prostorno-planske dokumentacije koje je proveo Grad Rijeka, Vlada uskoro donijeti odluku o izuzimanju prostora luke Baroš, kako bi se mogla izraditi studija opravdanosti za uređenje marine.

Obersnel: “Na ovom projektu radi se već duže vrijeme”

Izražavajući zadovoljstvo potpisom ugovora, gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel je kazao kako se na ovom projektu radi već duže vrijeme.

Naglasio je da se od projekta Rijeka EPK 2020 nije odustalo. “Vjerujemo da ćemo, uz dobru epidemiološku situaciju, uspjeti odraditi dio planiranih progama”, rekao je Obersnel.

„Prostor i zgrada Exportdrva su prostorno-planskom dokumentacijom predviđeni za druge namjene, koje će odrediti budući developer kada se to područje bude rješavalo. Bilo bi šteta u međuvremenu ne koristiti potencijal tog prostora. Planirajući program EPK 2020 predvidjeli smo čitav niz aktivnosti u tom prostoru, za što smo od samog početka dobili podršku ministra Butkovića i Vlade RH, koja je eto pred desetak dana donijela odluku o dodjeli koncesije na pet godina. U tom prostoru već je održan čitav niz događanja, od velike izložbe o dinosaurusima, karnevalskih događanja i programa vezanih uz EPK, a Grad je već u uređenje uložio i znatna sredstva. Jasno je da nismo odustali od projekta EPK i do kraja godine će se u ovom prostoru održati značajan broj programa. Prostor će, zahvaljujući ulaganjima Lučke uprave Rijeka biti uređen i predan na upotrebu za 15-tak dana“, kazao je gradonačelnik.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Vukorepa: “Lučka uprava uložila 4,5 milijuna kuna u sanaciju”

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, kazao je kako je prošlo točno dvije godine od kada je na sjednici Lučke uprave, na kojoj je bio i ministar Butković, prihvaćen zahtjev Grada Rijeke za korištenje ovog prostora.

Lučka uprava uložila je 4,5 milijuna kuna u sanaciju krovišta, uređenje sanitarnih čvorova i ugradnju elektroinstalacija te vanjskih stubišta. „To je samo dio projekata koje Lučka uprava provodi, od razvoja prostora luke Baroš, do namjere izgradnje parkirališta za 800 vozila desno od prostora Delte prema cesti D404, čime će se Riva i obala u potpunosti riješiti auta, pa do drugih infrastrukturnih projekata, od važnosti i potreba Grada Rijeke“, kazao je Vukorepa.

Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke naglasio je da se prostor koristi za kulturne i druge potrebe već dulje vremena, a velik broj organizatora otkrio je njegov potencijal za različite programe.

“Ovo će uz dvije velike izložbe projekta EPK: “Fiume Fantastika” u organizaciji DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam i “Usijano more“, u organizaciji udruge Drugo more, te čitav niz glazbeno-scenskih događanja, biti ljetni punkt EPK u narednim mjesecima“.

Pitanje lansirne rampe Torpedo

Ministar Butković je komentirao i pitanje rješavanja lansirne rampe Torpedo, problem s kojim nije bio dovoljno upoznat, a koji rješava Lučka uprava.

Ravnatelj Vukorepa je rekao kako je nakon urušavanja krova u dogovoru s konzervatorima napravljena studija koja je potvrdila kako bi obnova lansirne rampe bila skuplja od gradnje nove i iznosila bi oko 10 milijuna kuna. Naredni koraci bit će definirani uskoro, a jedna od opcija je da se taj prostor izuzme iz upravljanja Lučke uprave i prepusti Gradu ili nekom drugom.

Ministar Butković je kazao kako će on podržati svako rješenje, ali mu je važno da Grad Rijeka podrži projekt, i ako je to Gradu važno, imat će podršku ministarstva.

Gradonačelnik Obersnel je dodao kako je riječ o temi koja se provlači godinama i koju nije jednostavno riješiti. Bez obzira na to što Grad Rijeka nije nadležan za taj objekt, financirane su i napravljene razne studije, napravljen je i kompletan tehnički snimak, tijekom kojeg je, između ostalog utvrđeno kako sve nosive stupove treba zamijeniti.

Lansirna rampa, bez stavljanja u funkciju cijelog okolnog prostora nema smisla, stoga u tom pravcu treba usmjeriti naredne aktivnosti. To bi mogao biti idealan projekt za prijavu na natječaj u kontekstu obnove industrijskog naslijeđa u narednom financijskom razdoblju Europske unije, kazao je Obersnel.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views