NIJE ZABORAVLJENA

Pozitivan šok za kraj tjedna! Lansirna rampa torpeda bit će obnovljena

Foto: Pixsell/Riportal

“Znate mene, ako nešto obećam to će biti”, kazao je na tu temu danas u Rijeci ministar Oleg Butković

Danas u Rijeci ministar Oleg Butković i gradonačelnik Vojko Obersnel potpisali su Ugovor o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra, zgrade nekadašnjeg skladišta Exportdrva radi održavanja programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Foto: Riportal

Riječ je o ugovoru o koncesiji za korištenje nekadašnjeg skladišta Exportdrva, odnosno hale i zamljišta s ukupno 5641 četvronih metara.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora, novinari su prisutnima postavili pitanje o desetljećima zapostavljenoj i gotovo u potpunosti uništenoj lansirnoj rampi torpeda, jednoj od riječkih industrijsko-tehnoloških znamenitosti svjetskoga ranga.

Foto: Riportal

Na novinarsko pitanje o uređenju, restauraciji i ulaganju u negdašnju lansirnu rampu torpeda, koja se također nalazi na lučkom području, svi su se govornici složili da će o tome razgovarati i nastojati pronaći rješenje.

Ministar Butković s ovim problem, kao je rekao, ranije nije bio dovoljno upoznat.

Nakon Obersnelova izlaganja o tome kako Grad Rijeka pokušava godinama to pitanje nametnuti kao bitno – a učinjeno je i niz pripremnih radnji za obnovu  – poseban interes iskazao je i ministar Butković koji je kazao: “Ako je to Rijeci bitno, ja obećavam da će se to riješiti. A znate mene, ako nešto obećam to će i biti!”.

Foto: Riportal

Ravnatelj Lučka uprave Rijeka Denis Vukorepa je rekao kako je nakon urušavanja krova lansirne rampe u dogovoru s konzervatorima napravljena studija koja je potvrdila kako bi obnova lansirne rampe bila skuplja od gradnje nove i iznosila bi oko 10 milijuna kuna. Naredni koraci bit će definirani uskoro, a jedna od opcija je da se taj prostor izuzme iz upravljanja Lučke uprave i prepusti Gradu ili nekom drugom.

Ministar Butković je kazao kako će on podržati svako rješenje, ali mu je važno da Grad Rijeka podrži projekt, i ako je to Gradu važno, imat će podršku ministarstva.

Gradonačelnik Obersnel je dodao kako je riječ o temi koja se provlači godinama i koju nije jednostavno riješiti. Bez obzira na to što Grad Rijeka nije nadležan za taj objekt, financirane su i napravljene razne studije, napravljen je i kompletan tehnički snimak, tijekom kojeg je, između ostalog utvrđeno kako sve nosive stupove treba zamijeniti.

“Lansirna rampa, bez stavljanja u funkciju cijelog okolnog prostora nema smisla, stoga u tom pravcu treba usmjeriti naredne aktivnosti. To bi mogao biti idealan projekt za prijavu na natječaj u kontekstu obnove industrijskog naslijeđa u narednom financijskom razdoblju Europske unije”, kazao je Obersnel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari