ČABAR Nova nada za Gorski kotar – poduzetnici se vraćaju, škole energetski obnavljaju

Građevinskim radovima izolirana su pročelja zgrade, obrađen je dotrajali krov, zamijenjena energetski neučinkovita stolarija te provedeno uređenje školske sportske dvorane

Župan Zlatko Komadina i zamjenik župana Petar Mamula posjetili su tvrtku CSW u Prezidu koja se bavi proizvodnjom sportske odjeće. Vlasnik firme Denis Đuranić poduzetnik je iz Gerova koji se vratio u Gorski kotar, preselivši firmu iz Ljubljane u Prezid, a kako je sam rekao cjelokupna proizvodnja ide u izvoz za naručitelje iz zapadne Europe.

“Drago mi je da se u Čabru otvorila proizvodnja koja nije vezana za drvo, odnosno klasične djelatnosti u Gorskom kotaru”, rekao je gradonačelnik Kristijan Rajšel dok je župan Zlatko Komadina pohvalio inicijativu povratka uspješnih poduzetnika kao i najavu novog zapošljavanja.

Trenutno CSW ima 8 zaposlenih koji rade poslove dizajna i proizvodnje sportske odjeće za europsko tržište.

Župan Komadina „energetski obnovljenu“ školu u Čabru

„Čabar je poseban dio naše županije, najizoliraniji dio zelenog srca Hrvatske. Najprije je bilo važno otvoriti ga kupskom magistralom, stigla je na red i škola koja našim najmlađima omogućava kvalitetne uvjete obrazovanja, a sad im je omogućena i ušteda energije, istaknuo je župan Zlatko Komadina prilikom današnjeg obilaska OŠ „Petar Zrinski“ u Čabru, jedne od osam školskih objekata obuhvaćenih projektom „Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije“, dosad najvećoj kapitalnoj županijskoj investiciji u školstvo vrijednoj preko 37 milijuna kuna.

Vrijednost energetske obnove zgrade OŠ “Petar Zrinski” i SŠ “Vladimir Nazor”, iznosi 4.067.669,62 kuna, u čemu je Primorsko-goranska županije sudjelovala s iznosom od 1.533.216,21 kuna.

Građevinskim radovima izolirana su pročelja zgrade, obrađen je dotrajali krov ugradnjom toplinske izolacije, zamijenjena je postojeća energetski neučinkovita stolarija te je provedeno unutarnje uređenje školske sportske dvorane. Zamijenjena je i energetski neučinkovita unutarnja rasvjeta, ugrađeni su mjerni uređaji za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode te njihovo spajanje na centralnu računalnu aplikaciju. Ovim je radovima postignuta ušteda energije od 55 posto. Župan Komadina je istaknuo kako će se uštede koristiti za standard u školi – od prijevoza učenika do vannastavnih aktivnosti.

Gradonačelnik Grada Čabra i ujedno ravnatelj škole Kristijan Rajšel rekao je da mu je izuzetno drago da je škola ušla u projekt energetska obnove.

“Gorski kotar je specifičan kraj i mi smo veliki potrošači energenta zbog zimskih uvjeta, a sada vjerujem da će doći i do smanjenja potrošnje ali i utjecaja na okoliš”, rekao je Rajšel.

Uz župana Komadinu i načelnika Rajšela, obilasku su prisustvovali zamjenik župana Petar Mamula, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, ravnateljica OŠ “Petar Zrinski” Silvana Šebalj-Mačkić, ravnatelj Ustanove REA Kvarner Darko Jardas te predstavnici Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views