Četvrti Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa u Rijeci je posjetilo gotovo tisuću ljudi

U nedjelju je u Filodrammatici programom Novog cirkusa i zatim druženjem s publikom i umjetnicima u OKC-u Palach završio četvrti festival suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop, koji je u nešto više od dva tjedna trajanja posjetilo gotovo tisuću posjetitelja. 

Festival Periskop, koji organizira Udruga Prostor Plus, ove se godine održao od 4. do 20. listopada i riječkoj publici na tri lokacije; u Filodrammatici, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te na Korzu, predstavio trinaest plesnih i cirkuskih izvedbi. 

Bogati festivalski program uključivao je, uz domaće predstave, četiri međunarodna gostovanja; Jean-Yves, Patrick and Corinne i Muyte maker u sklopu programa Nouvelle vague – suvremena francuska plesna scena u suradnji s HKD-om na Sušaku, te Face nord i BSTRD, radionice i fotografsku izložbu Razvoj suvremenog plesa na Kvarneru, u suradnji s UO Pal Plesni Art Laboratorij, koja je prikazala presjek najvažnijih događanja u suvremenome plesu u Rijeci i na Kvarneru u razdoblju od 2008. do 2018. godine zabilježenih kamerom različitih autora.

U festivalskom programu sudjelovalo je gotovo 50 umjetnika od kojih je 16 međunarodnih, a svoj trud je u produkciju festivala uložilo 10 volontera i volonterki.

Edukativni program festivala Periskop, sastojao se od četiri radionice u kojima je sudjelovalo 32 polaznika. Festival je počeo radionicom Forma i Funkcija, na kojoj su amaterski i profesionalni plesači i plesačice uz voditeljicu Petru Hrašćanec istraživali različite osnovne funkcije pokreta. Radionica plesne kritike, Kritički o plesu, trajala je deset dana pod mentorstvom Ivane Slunjski te je s teorijskog i praktičnog aspekta razmatrala ples i plesnu kritiku. Radionica trapeza i kreativna radionica za zračne umjetnike pod vodstvom Vladimira ježića bavila se usavršavanjem postojećih znanja i vještina na trapezu, a radionica partnerske akrobatike, Otkrivanje fenomena, dubinski je istraživala partnersku akrobatiku, poznatu i kao hand-to-hand tehnika.

Festival Periskop pokrenut je prije četiri godine iz potrebe i želje za novim sadržajima iz područja suvremenog plesa i pokreta kako bi se lokalnoj zajednici omogućio susret s različitim plesnim i cirkuskim estetikama, konceptima i idejama. Ciljevi festivala od samog početka su uključiti veći broj mladih, poticati i educirati publiku koja razumije umjetničke koncepte, propituje te koja se educira u kritičkom razmišljanju. Svako izdanje festivala Periskop, novi je korak prema spomenutim ciljevima i nastojanjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari