U SVIBNJU

Suvremeni ples na 6 dana osvaja Rijeku kroz Port of Dance festival

Ovoga svibnja u Rijeci će se ponovno moći pogledati vrhunska ostvarenja suvremenog plesa zahvaljujući festivalu Port of Dance koji će se održati na raznim gradskim lokacijama, a uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti (VR) uz predstave će se moći otputovati i puno dalje od Rijeke.

Festival će trajati od 10. do 15. svibnja, a predstave će se prikazivati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Dječjoj kući, Malom HKD-u, Galeriji Kortil i u atriju HKD-a.

Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene: pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, dva plesna videa te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.

Festival otvaraju dvije izvedbe predstave „Figuring Age“ mađarsko-njemačkog dvojca Boglárke Börcsök & Andreasa Bolma u srijedu 10. svibnja u PPMHP-u. U HKD-u na Sušaku u četvrtak 11. svibnja moći će se pogledati velika koprodukcija „Gran Bolero“ španjolskog koreografa Jesúsa Rubia Game, u izvedbi slovenskog EN-KNAP-a i Zagrebačkog plesnog ansambla. Plesni laboratorij sa šest kratkih koreografija članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca  „Inside Out“ na rasporedu je u petak 12. svibnja na pozornici HKD-a, a u subotu 13. svibnja u Galeriji Kortil nastupaju domaće snage Viktoria Bubalo i Anna Javoran s predstavom „Strahovi malih razlika“, nakon čega će se u atriju HKD-a moći pogledati 2 plesna videa Martine Nevistić Vukobrat „Deep Neon: In Between“ i „Pulsar“. U nedjelju 14. svibnja festival ponovno gostuje u PPMHP-u gdje će nastupiti Camilla Monga i Emanuele Maniscalco s kvartetom iz Italije „In the Moment“. Port of Dance zatvara Matija Ferlin u ponedjeljak 15. svibnja u HKD-u sa svojim velebnim solom „Sad sam Matthäus“.

VR predstave ponovno se vraćaju u Mali HKD (Križanićeva 6a, pasaž iznad Conta) – u četvrtak 11. svibnja prikazuje se „Body Monologue“ grčke koreografkinje Anastasie Valsamaki, predstava snimljena u impresivnom napuštenom kamenolomu u blizini Atene, a u petak 12. svibnja predstava „Gli amanti“ Talijana Adriana Bolognina / Anghiari Dance Hub. Predstava je snimljena u vrtu Museo Civico di Bassano del Grappa u Italiji. Novost ove godine je VR/radionički program za djecu koji će se u dva dana održati u Dječjoj kući – subotu i nedjelju 13. i 14. svibnja prikazat će se „Francis Footwork“ Coiscéim Dance Theatre iz Irske, nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica za djecu vezana tematski uz samu predstavu.

Više informacija o pojedinim predstavama Port of Dance festivala dostupno je na https://hkd-rijeka.hr/portofdance/.

Ulaznice po cijeni od €7 (52,74 kn) po predstavi moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije. Na dan predstava, ulaznice će se moći kupiti i na mjestu gdje se one održavaju, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka predstava.

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i na mjestu održavanja predstava), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na VR predstave je besplatan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na press@hkd-rijeka.hr.

Port of Dance četvrtu godinu za redom organizira Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, uz potporu projekta Kreativna Europa – Europske unije, Ministarstva kulture i medija RH, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Dječje kuće – Gradske knjižnice Rijeka i Rezidencije Kamov.

Program Port of Dance 2023.

PLESNE PREDSTAVE

10.5.

Boglárka Börcsök & Andreas Bolm (DE/HU):

Figuring Age

17 i 19 sati

PPMHP

11.5.

Jesús Rubio Gamo (ES) / EN-KNAP & ZPA (SI/HR):

Gran Bolero

20 sati

HKD

12.5.

Plesni laboratorij Balet HNK Ivana pl. Zajca (HR):

Inside Out

20 sati

HKD

13.5.

Viktoria Bubalo & Anna Javoran (HR):

Strahovi malih razlika

18h

Galerija Kortil / HKD

Martina Nevistić Vukobrat (HR):

Deep Neon & Pulsar / plesni video

19 sati

atrij HKD

14.5.

Camilla Monga & Emanuele Maniscalco (IT):

In the Moment

19 sati

PPMHP

15.5.

Matija Ferlin (HR):

Sad sam Matthäus

19 sati

HKD

PREDSTAVE U VIRTUALNOJ STVARNOSTI (VR)

11.5.

Anastasia Valsamaki (GR): Body Monologue

18 sati / Mali HKD (Križanićeva 6a)

12.5.

Adriano Bolognino / Anghiari Dance Hub (IT): Gli amanti

18 sati / Mali HKD

13. i 14.5.

Coiscéim Dance Theatre (IE): Francis Footwork

VR predstava i interaktivna plesna radionica za djecu

10 i 12 sati / Dječja kuća

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari