Djeca će uživati u Rijeci – prijestolnici kulture! Gradi se Dječja kuća, uređuju Baltazargrad, dječji brod, plaža…

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dječji program za 2020., okupljen u programskom pravcu Dječja kuća, danas je predstavljen javnosti, a novinari su ujedno obišli i gradilište istoimenog objekta koji se dovršava u kompleksu bivše riječke tvornice Rikard Benčić.

Rijeka će, kao prvi grad u Hrvatskoj, iduće godine dobiti Dječju kuću, što je istovremeno i naziv kulturnog programa namijenjenog djeci koji se u Rijeci održava 2020. godine kada ovaj grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Ovime Rijeka nastavlja s predstavljanjem bogatog kulturnog programa koji će se u Rijeci održati 2020. godine, a čije predstavljanje će trajati do kraja rujna i tijekom listopada ove godine.

Programski pravac Dječja kuća u sklopu projekta Rijeka 2020 EPK, predstavila je Emina Višnić, direktorica tvrtke osnovane za provedbu EPK programa, naglasivši da je osnovna ideja u pripremi dječjeg programa bila „S njima, a ne samo za njih” što ukazuje na način i pristup u koncipiranju događaja koji će u 2020. godini u Rijeci biti namijenjeni djeci.

Kreativno okruženje za graditelje boljeg i ljepšeg svijeta budućnosti

Vrijednosti na kojima počiva programski pravac Dječja kuća tiču se uvjerenja da djeca koja odrastaju u kreativnom okruženju mogu biti nosioci i graditelji boljeg i ljepšeg svijeta budućnosti. U tom smislu ovaj dio programa EPK u prvi plan postavlja maštu i sanjarenja koja bude kreativnost djece.

Neki od programa koji će se održati u 2020., grade se i rastu već tri godine, poput primjerice Dječjeg festivala Tobogan, a neki predstavljaju iznenađenje ne samo za djecu, nego i za odrasle, poput prve velike izložbe posvećene svima dragom liku – profesoru Baltazaru.

Voditeljica dječjeg programa u Europskoj prijestolnici kulture, Jelena Milić, posebno se osvrnula na novo izdanje dječjeg Festivala Tobogan koji će, nakon trogodišnjih priprema, u 2020. biti  još bogatiji spektakularnim zbivanjima na otvorenom prostoru, radionicama, predstavama, koncertima, uličnim performansima, igrama, filmskim projekcijama, videoigrama, plesnjacima, umjetničkim intervencijama i drugim sadržajima namijenjenima djeci.

 

Osim Tobogana, Milić je istaknula programsku cjelinu posvećenu liku i djelu legendarnog profesora Baltazara, jer je, kako kažu, upravo vizura Rijeke poslužila za kreiranje Baltazargrada, a uz Baltazara su vezana umjetnička uređenja uz brod Uragan, plažu Grčevo koja će postati Baltazargradsko kupalište, a popularni profesor na poseban će način obilaziti i brojne riječke kvartove kroz program Gostujući profesor. O njemu će biti postavljena velika interaktivna izložba, prva takve vrste posvećenu ovom popularnom liku, u prostoru ex-Exportdrvo.

 

Lutkarski horror – Strašljivci, predstava za mlade – Djeca luke

Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka predstavila je dio programa koje je Gradsko kazalište lutaka Rijeka pripremilo za 2020. godinu, a za koje je uvjerena da će kvalitetom izazvati veliki interes javnosti. Podsjetila je da GKL iduće godine slavi 60. obljetnicu djelovanja te da je iduće godine fokus na praizvedbama i premijerama. Od brojnih predstava izdvojila je Bombinieru Variete! svjetski poznatog slovenskog redatelja Matije Solcea koja će nas provesti kroz povijest lutkarstva u Rijeci. Lupi Alvir je također skrenula pažnju na predstavu Oh la la! Koja nastaje u suradnji s vrhunskim slovenskim i francuskim autorima.

Foto: GKL

Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina predstavila je projekte Dani medijske pismenosti i Putujuće filmske radionice kojima se želi dodatno potaknuti mlade na stvaranje filmskog sadržaja odnosno produbiti znanje sviju onih koji se bave filmom ili koje zanima medij filma i žele o tom području znati više.

Ivo Matulić, v.d. ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, naglasio je da je MMSU uključen u program Dječje kuće u okviru kojeg u Rijeku dovodi dansku umjetnicu Karoline H. Larsen i portugalskog umjetnika Pedra Campichea koji poput profesora Baltazara sugrađanima pomaže maštom i kreativnošću. U ovom slučaju, čini to izradom murala na dječjem igralištu.

Tjedan postaje mjesec – prepun dječjih knjiga

Gradska knjižnica u dječjem programu za 2020 sudjeluje programom Mjesec dobre dječje knjige što je najveće regionalno slavlje čitanja od najmanjih nogu – istaknuo je Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka. Kombinacija knjižnih igara i kvizova, predstavljanja knjiga i njihovih autora – pisaca, ilustratora i prevoditelja, te pripovijedanje, čitanje, razgovori, radionice s ciljem doživljavanja priče, čitateljske rasprave, oslikavanje, čitateljsko istraživanje, vizualni doživljaji i izložbe, sve će to biti sastavni dio programa koji za djecu organizira Gradska knjižnica Rijeka.

Dosadašnji Tjedan postaje Mjesec dobre dječje knjige čime će GKR obilježiti skori prelazak Dječjeg odjela Stribor u novu zgradu art kvarta Benčić – Dječju kuću.

Prva dva kata prve Dječje kuće u Hrvatskoj već su izgrađena

Društvene vrijednosti koje nosi dječji program Europske prijestolnice kulture 2020., utkane su i u koncept rada buduće zgrade Dječje kuće koja vidljivo napreduje.

Radovi na izgradnji Dječje kuće započeli su u ožujku ove godine. Do sada su, uz mnoge pripremne radove, radove rušenja nenosivih pregrada i konstrukcija nekadašnje Ciglene zgrade, izrađene betonske ploče prizemlja i prvoga kata nove Dječje kuće. Izrađena su okna lifta, okna svih prozora, napravljena je konstrukcija gledališta koje će biti smješteno unutar kuće u prostoru za prikazivanje filmova i predstava. Trenutno su u tijeku radovi na stolariji te priprema betonske međukatne konstrukcije trećega kata, konstrukcije krovišta i djelomična sanacija fasade. Nakon ovoga slijedi ugradnja instalacija i obrtnički radovi.

Cigleni objekt– Dječja kuća

U budućoj riječkoj Dječjoj kući sve će programe i aktivnosti za djecu zajednički provoditi gradske ustanove u kulturi – Art kino, Gradska knjižnica, Gradsko kazalište lutaka i MMSU u suradnji sa svojim partnerima – naglasio je Marko Filipović, zamjenik riječkog gradonačelnika dodajući da radove izvodi tvrtka ING – GRAD iz Zagreba, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 42 milijuna kuna koja je sufinancira sredstvima iz EU fondova.

U obilazak gradilišta Dječje kuće, pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar proveo je novinare kroz prizemlje i prvi kat buduće Dječje kuće čiji će sadržaj biti namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina. Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao dnevni boravak, prvi odnosno drugi kat imat će višenamjensku dvoranu sa 110 sjedećih mjesta te više radioničkih prostora, filmski i glazbeni studio, a na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel gradske knjižnice za djecu. Na krovu Dječje kuće, u prostoru malog krovnog amfiteatra, bit će pripovjedno kazalište.

Rekonstrukcija i izgradnja zgrade Dječje kuće i buduće knjižnice integralni je dio projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt, ukupne vrijednosti 162.123.324,61 kn, kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU odobreno 68,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Financiranje se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari