Djeca iz Srebrenice u tradicionalnom posjetu Rijeci

Ove godine je na prijam došlo 36-ero djece u dobi između 9 i 16 godina u pratnji četvero njihovih odgajatelja

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za djecu iz Srebrenice različitih nacionalnosti vjeroispovijesti koja u Rijeku dolaze već jedanaest godina u organizaciji Kluba gimnazijalaca Ivan Merz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci i Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije.

Ove godine je na prijam došlo 36-ero djece u dobi između 9 i 16 godina u pratnji četvero njihovih odgajatelja. S njima je bio i Marin Miletić, predsjednik Kluba Ivan Merz i članice i članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, Karla Mušković, Verena Lelas Turak i Dragica Marač

Djecu iz Srebrenice primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Karla Mušković, pročelnica Ureda Grada Rijeke, Verena Lelas Turak te pročelnica Upravnog odjela PGŽ za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač.

Djeca iz Srebrenice tijekom svog boravka na Kvarneru smještena su u Pastoralnom centru Bl. Alojzije Stepinac u Driveniku.

Cilj programa ovih kontinuiranih posjeta je pokazati kako različita vjera ili nacija ne moraju predstavljati prepreku zajedništvu. Djeca u na našem području borave pod geslom “U svemu različitome – ljubav, u svemu istome – zajedništvo”.

Poklon djece Srebrenice za gradonačelnika

O njima brinu katolički skauti koji koji ih prate u različitim aktivnostima – tijekom kupanja u moru, razgledavanja znamenitosti, raznih primanja, ali i tijekom provedbe raznih radionica kao i uopće cjelokupnog programa boravka.

Pozdravljajući djecu iz Srebrenice gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako mu je drago što im se na ovaj način pruža prilika da kroz sedam dana boravka u Driveniku imaju mogućnost upoznati se s Rijekom i okolicom i načinom života u Rijeci.

Zaželio im je više vremena za slobodne aktivnosti i kupanje, s obzirom da su mnogi prvi put na moru te dodao kako se nada da će iskustva stečena tijekom boravka u našem kraju prenijeti prijateljima i rođacima kako bi ih potaknuli da i oni dođu u naš kraj.

Pozdravne riječi uputila je u ime župana pročelnica Upravnog odjela PGŽ za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač.

U ime djece iz Srebrenice zahvalu je uputila Emina Slijepčević

Vjeroučitelj Marin Miletić, predsjednik Kluba Ivan Merz zahvalio je gradonačelniku na prijamu kazavši kako je kada se zbroji prosjek od 25 učesnika, kroz ovih 11 godina, velik broj djece iz Srebrenice različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti imao priliku posjetiti naš kraj.

„Bili smo pioniri u ovoj dimenziji otvorenosti prema drugima bez obzira na različitosti, kada smo prije jedanaest godina krenuli u organizaciju posjeta djece s područja koje je još uvijek jedna velika rana. Biti otvoren prema drugima jedina je opcija i zato će ovu djecu u Rijeci primiti riječki imam, posjetit će i pravoslavni hram te riječku nadbiskupiju, a obići će i riječke kulturne znamenitosti te imati mogućnost naučiti roniti u škole ronjenja ronilačkog kluba Ina“, kazao je Miletić.

U ime djece iz Srebrenice na prijamu se zahvalila Emina Slijepčević predstavnica udruge “Snaga žene” koja je naglasila važnost ovog druženja putem kojeg se djeca različitih nacionalnosti uče da je ljepota življenja u zajedništvu i međusobnom poštovanju.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari