DOM ZA STARIJE KANTRIDA Sada još ugodniji boravak uz kućansku zajednicu “Maslina”!

Primorsko-goranska županija je od 2014. godine započela proces transformacije Doma za starije osobe “Kantrida” kako bi se arhitektonskim rješenjima i internim procesima rad u Domu približilo konceptu doma 4. generacije

U Domu za starije osobe “Kantrida” otvorena je kućanska zajednica „Maslina“ koja će omogućiti smještaj 20 korisnika, a Primorsko-goranska županija je za uređenje prostora uložila 800.000 kuna, prenose mrežne stranice Primorsko-goranske županije.

Kućanska zajednica “Maslina” smještena je na II. katu “B” Doma, a otvorio ju je župan Zlatko Komadina. Otvorenju su prisustvovali pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, ravnateljica Doma za starije osobe “Kantrida” Marija Maras te predstavnici Vijeća seniora Primorsko-goranske županije i partneri na projektu iz Slovenije.

Učinkovit model

Model kućanske zajednice pokazao se učinkovit u očuvanju i unaprjeđenju psihofizičkih funkcija korisnika. Primorsko-goranska županija je od 2014. godine započela proces transformacije Doma za starije osobe “Kantrida” kako bi se arhitektonskim rješenjima i internim procesima rad u Domu približilo konceptu doma 4. generacije koji se temelji na modelu kućanske zajednice nastojeći život u domu približiti obiteljskom okruženju.

U manjoj grupi – zajednici, radnici vrlo dobro mogu upoznati korisnike, njihove navike i potrebe, razviti bliske odnose i suradnju s rodbinom čime je povećana kvaliteta života i zadovoljstvo korisnika.

 

Prilikom otvorenja župan Komadina istaknuo je ulaganja Primorsko-goranske zajednice u Dom za starije osobe “Kantrida”.

“Primorsko-goranska županija od 2014. do 2016. godine uređuje dom po principu kućanskih zajednica. Uložili smo oko 2 milijuna kuna. Time nastojimo omogućiti korisnicima da se osjećaju kao kod kuće, da je to dom ne za starije i nemoćne nego njihov dom i da zajednički funkcioniraju. To je novi sustav brige u kojem surađujemo sa slovenskim partnerima i s ovim sustavom nastojimo podići kvalitetu u brizi za starije”, rekao je Komadina.

Zajedničko planiranje obroka

U sklopu kućanske zajednice korisnici mogu zajednički planirati obroke i zajedno ih sa stručnim osobljem pripremati u kuhinji, te osmišljavati razne aktivnosti u dnevnom boravku.

Korisnici smješteni u kućansku zajednicu imaju dovoljno prostora za privatnost u svojim sobama, a istodobno sa zajedničkim dnevnim boravkom i kuhinjom omogućuje im se i poseban društveni dio.

Na taj se način usluga u potpunosti prilagođava individualnim potrebama korisnika kako bi mu se osiguralo dovoljno prostora za kreiranje dnevnog ritma aktivnosti. Korisnike kućanske zajednice potiče se na odlučivanje o svim dijelovima vlastitog života kako bi se, u što je moguće većoj mjeri, stvorilo stanje kakvo je u obiteljskom okruženju.

Ravnateljica Marija Maras najavila je radove u objektu B na V katu u treću kućansku zajednicu za koju osigurava sredstva PGŽ, dok će se sredstva za nabavku opreme osigurati putem EU projekta prekogranične suradnje “STAR” – Starost bez granica, financiranog u okviru programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Dom Kantrida će iz ovog EU projekta educirati 60 radnika Doma za suvremenu organizaciju i pristup korisnicima u ustanovi.

Dom za starije i nemoćne osobe “Kantrida” 2014. godine završio je trogodišnji proces samoocjenjivanja, planiranja i poboljšanja radnih procesa po modelu E-QALIN te je prvi u Hrvatskoj dobio licencu “DOM KVALITETE E-QALIN”, prenose mrežne stranice PGŽ.

U zabavnom dijelu programa otvaranja nastupili su Joso Butorac, Voljen Grbac, Slavko Šestak, Nina Kovačić, Mladen Žmak i E-qualin zbor doma Kantrida.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari