EPK RIJEKA 2020 POVODOM SVJETSKOG DANA MIGRANATA 18. PROSINCA: Tribina, konzumacija jela i koncert u Palachu

U ponedjeljak 18. prosinca obilježava se Svjetski dan migranata. A migracije su, uz vodu i rad, jedna od glavnih tematskih uporišta programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Stoga će za navedeni datum, u sklopu EPK-ovog programskog pravca “Kuhinja”, u Omladinskom kulturnom centru Palach migracijama biti posvećena tribina, jest će se „migrantska“ hrana i nastupit će transnacionalni glazbeni sastav – Mimika Orchestra.

Migracijama će se najdirektnije baviti tribina naslovljena “Pelene, busevi i Guinness”. U fokusu su joj ekonomske migracije žena koje kao njegovateljice odlaze na rad u Zapadnu Europu, i migracije mladih koji u sve većem broju svoj kruh traže negdje drugdje.

O navedenom će se razgovarati s Dugom Mavrinac, znanstvenom novakinjom na Institutu za antropologiju koja se u istraživačkom radu bavi ženskim radnim migracijama, neformalnom ekonomijom, komodifikacijom njege i plaćenog rada u kućanstvu te antropologijom starenja i doma.

Jelena Ostojić, članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju te sociologinja koja se bavi politikama zapošljavanja, socijalnim pravima i nejednakostima na tržištu rada, govorit će o migracijama mladih u kontekstu nacionalnih (i europskih) politika koje za cilj imaju smanjenje nezaposlenosti mladih.

Treći sudionik tribine, Goran Lukić, kao bivši sekretar Saveza slobodnih sindikata Slovenije a danas predsjednik Delavske svetovalnice koja se bavi i sindikalnim organiziranjem migrantskih radnika, govorit će o sindikalnom udruživanju kao platformi za djelovanje.

Gastronomski program počinje u 19 i 30 sati. Kuhati će članovi Zadruge za interkulturalnu suradnjuOkus doma” koji će se predstaviti s bliskoistočnim specijalitetima. Zadruga naime zapošljava azilante, tražitelje azila i izbjeglice, dakle ranjivu skupinu koja teško pronalazi svoje mjesto na vrlo suženom tržištu rada u Hrvatskoj. Kroz kuhinju, Zadruga pridonosi njihovoj integraciji i ekonomskoj emancipaciji te promociji socijalnog poduzetništva.

Za kraj dana u Palachu će oko 21 sat nastupiti Mimika Orchestra. Riječ je o orkestru jazz, world music i suvremenog glazbenog izričaja te međunarodnog značaja koji je 2010. godine u Londonu osnovao skladatelj i multi-instrumentalist Mak Murtić. Otad je Mimika Orchestra izrastao u jedan od najkreativnijih, trans-idiomatskih sastava ovih prostora.

U Rijeku stiže njegova hrvatska postava koju čini 16 članova: vokali, limeni i drveni puhači, ritam sekcija te izvođač elektronske glazbe uživo. Orkestar će predstaviti kompozicije s albuma „Divinities of the Earth and the Waters“.

Tribina počinje u 18 sati, kuhinja se otvara u 19 i 30 a koncert je predviđen za 21 sat. Cijeli je program besplatan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views