GASTRO SENZACIJA NA VIŠKOVU: Pogledajte koje smo delicije kušali u restoranu JIST

Relativno je malo restorana u gradu Rijeci i široj okolici koji pažnju pridaju gotovo svakome detalju, od uređenosti eksterijera, interijera pa do dizajna stolova i stolica, kuhinje, pribora za jelo i čaša, porijekla i uzgoja hrane pa do onoga na što gost posebno obrati pažnju – izgleda tanjura. Gastronomska kultura niti nakon više od 25 godina prakse tržišnog kapitalizma u kojem je glavna parola – izgled prodaje proizvod, kod nas nije zaživjela na pravi način. Razloge možemo tražiti posvuda ali čini se da do jednostavnog odgovora nećemo doći. Unatoč tome, u novootvorenom restoranu JIST odlučili su napraviti pozamašan gastronomski iskorak. 

Smješten u Širolima, naselju u neposrednoj blizini Viškova, u kući koja izgledom podsjeća na popularne inačice američkih steak housea nalazi se restoran Jist. Iz kuhinje izlazi chef Darjan Urdih, porijeklom iz Banja Luke, kuhar, a u slobodno vrijeme heavy metal gitarist koji se između ostaloga okušao i restoranu Lido Bevanda, a radio je i s provjerenim majstorima kao što su Deniz Zembo te Andrej Barbieri.

Urdih nam je ukratko ispričao o ideji nastanka restorana, o tome kako je sadašnji vlasnik u želji da pojede komad kvalitetnog mesa u Rijeci i okolici shvatio kako takvih mjesta zapravo i nema te se odlučio na ovaj nesvakidašnji i riskantni pothvat. Zašto riskantni? Zato što za komad kvalitetnog mesa treba izdvojiti novac, a trenutno, u ovakvom ekonomskom i gospodarskom kontekstu to si ne može priuštiti većina ljudi.

No, u Jistu se ne brinu za to, kažu da svojom ponudom hrane žele stvoriti zadovoljne goste koji će se rado vraćati. I zaista, kvaliteta obrade namirnica i njihovog posluživanja jest ono što ovaj restoran uvelike razlikuje od ostalih. Vrhunska obrada mesa povezana s autentičnom kuharskom kreacijom i završnom estetikom tanjura koja je besprijekorna. Pazi se na svaki detalj.

Jedini su koji posjeduje vlastiti hladnjak za suho zrenje mesa, dry ager, u kojem meso odležava minimalno četiri tjedna. Meso nabavljuju od lokalnih proizvođača, koji napominje Urdih, baš i nisu uvijek skloni poslovanju s restoranima, no ipak trude se imati najbolje meso. Sve namirnice i pića su hrvatskog porijekla pa restoran s pravom posjeduje slogan Croatian Food Experience. Ispred objekta nalazi se i njihov vrt sa začinima i povrćem. Jedino što nemaju jest riba, Urdih kaže kako žele postati najbolji u ponudi kvalitetnog mesa, a i sama lokacija objekta ne sugerira povezanost s morem i ribom.

Ono što valja izdvojiti iz bogate gastro ponude ovog objekta jest njihova vlastita sušena govedina bresaola, salama od pačjeg mesa, domaći kruh te njihova verzija poznatog talijanskog umaka bolognese, oni su ga nazvali bombognese iz razloga što paštu oblikuju u obliku bombona. Carpaccio od goveđeg jezika, tatarski biftek sa samo šest osnovnih začina, rolana janjeća potrbušina s crème brûléeom (vanilija i karamelizirani šećer), gulaš s njokima od batata te primjerice, krčke šurlice s pršutom i kremom od ovčjeg sira. Deserti su prezentirani kao priče, pa recimo možete kušati mliječnu i voćnu priču. Kreativnost, inspirativnost te stalno eksperimentiranje chefa Urdiha s ostatkom kuharskog osoblja na zadovoljstvo gostiju.

Vinska karta broji dvadesetak etiketa vrhunskih hrvatskih vinarija od kojih valja izdvojiti Galića, Radovana te vodnjansku vinariju Medea. Poklonike domaćih piva razveselit će činjenica da ovdje mogu naći Fakina i Gričku vješticu Medvedgradske pivovare, bujski San Servolo, a čak i Zadarsko pivo, koje je dobro čuvana pivska novost. U ponudi se nalazi i desetak vrsta rakija lokalnih proizvođača, a zanimljivost jest i hrvatski Jägermeister koji radi obitelj Auguštin iz Huma na Sutli, i to od 44 ljekovite biljke.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari