GRAD RIJEKA I ŽUPANIJA SVEČANO OBILJEŽILI DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE I DAN DRŽAVNOSTI: Obersnel: Nije “cool” ponavljati ustaške pozdrave

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je danas Svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti na kojoj su se, uputivši čestitke svim građanima,  uzvanicima i gostima obratili gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

 

Sutra Hrvatska obilježava 76. godina od osnutka prvoga partizanskoga odreda  u našoj zemlji, a to je ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. To je bila odluka kojom smo prije drugih europskih zemalja pokazali da ni pod koju cijenu ne prihvaćamo neljudske fašističke ideje mržnje i rasizma i tako pružili otpor onima koji su na tim temeljima željeli iscrtati novu kartu svijeta – podsjetio je gradonačelnik Obersnel  na početku pozdravnog govora. Dodao je kako možemo biti ponosni da su Riječani, Primorci i Gorani već početkom kolovoza formirali  partizanske jedinice na Tuhobiću i obroncima Viševice i tako se vrlo aktivno pridružili borbi protiv neprijatelja.

A podsjetio bih i na povijesnu činjenicu, da je, Rijeka, dvadesetak godina prije toga, imala prvi susret s fašističkom ideologijom, kada je D’Annunzio prošetao svoje crnokošuljaše ulicama našega grada. I zato, kada je fašizam i nacizam buknuo opet zapalivši europska ratišta, Rijeka i Riječani znali su kojim putem treba krenuti. – rekao je gradonačelnik.

 

Govoreći o narodnooslobodilačkoj borbi Obersnel je podsjetio  na tisuće poginulih boraca i razaranja te  velike žrtve prilikom oslobođenja Rijeke koja je iz rata izašla potpuno srušena, no obnovom je, kazao je,  Rijeka postala važna strateška, geografska i industrijska točka.

I tako je, taman kada je zaživjela stoljetna želja hrvatskog naroda za osamostaljenjem, kada smo proglasili svoju neovisnost i samostalnost, u Hrvatskoj ponovno buknuo rat. Opet su tuđinci htjeli našu zemlju, naše more i otoke, misleći da imaju pravo krojiti novu kartu Europe.- kazao je Obersnel istaknuvši da je u  krvavim godinama Domovinskoga rata, iz našega kraja, bez svojih najdražih ostalo  230 obitelji.

Zahvaljujući njihovoj žrtvi i žrtvi svih naših hrvatskih branitelja zaustavljene su na ratištima širom naše zemlje težnje onih koji su Hrvatsku silom htjeli zaustaviti da u miru ostvari svoje povijesno pravo na vlastite granice. Rat nije bio naš izbor. Hrvatska se Domovinskim ratom branila i obranila, a velik doprinos koji su u toj pobjedi dali Riječani, Primorci, Gorani i  otočani,  bio je znak da znamo vrlo jasno pokazati da ovdje ideje mržnje, zla i netolerancije i dalje ne mogu proći.  I zato moram ponoviti da Rijeka, koja se ponosi svojim otvorenim i tolerantnim duhom, za takve ideje i ideologije uvijek ima čvrsto zatvorena vrata.  – naglasio je u svom obraćanju gradonačelnik Obersnel ponovno ističući da je Rijeka grad koji je uvijek bio spreman prihvatiti različitosti u mišljenjima, grad koji  nikada neće bit otvoren onim idejama koje bi negirale naš antifašizam i naše domoljublje. Kao dio europske obitelji – , nastavio je Obersnel, – moramo biti svjesni da joj pripadamo i po tome što antifašizam, kao jedan od temelja nove Europe, ima svoje začetke u Hrvatskoj -. Pritom je gradonačelnik naglasio važnost poznavanje  povijesnih  činjenica i ključnih  događaja  te prenošenje znanja, osim u školi,  i „s koljena na koljeno“ djeci i unucima, kako bi znali što je bila narodnooslobodilačka borba, da se  holokaust dogodio, za što su se borili hrvatski branitelji, da su postojali logori smrti, da nije „cool“  ponavljati ustaške pozive i pozdrave.

Jer generacije koje su danas u školskim klupama ne mogu se sjećati ratnih devedesetih godina, a još manje događaja od prije 70 godina, ali moraju znati koliko je za njihov život važno da danas rastu u miru i slobodi, u svojoj zemlji, u našoj Rijeci. – kazao je Obersnel. Istaknuo je da imamo odgovornost izgraditi društvo u kojem djeca i mladi ne ignoriraju već reagiraju na poruke mržnje, na kukaste križeve, na nasilje i  netoleranciju;  bilo da je to na ulici, u klupama ili na tribinama sportskih igrališta.

-Naša djeca moraju znati za 22. lipnja, Tuhobić, Sutjesku i Neretvu, kao što moraju znati za Vukovar i Škabrnju… i mnoga druga mjesta u kojima je obranjena Hrvatska. – poručio je Obersnel dodajući da bez hrvatskih branitelja,kao ni bez boraca Narodnooslobodilačke borbe ne bi danas bilo Hrvatske ni Rijeke, grada koji je kozmopolitska sredina, otvorenih pogleda i tolerancije prema bogatstvu i različitosti rasa, nacija, religija i kultura, grada u čiji je identitet utkan antifašizam.

Te vrijednosti i naš identitet otvorenog grada bili su jedan od glavnih razloga zašto su nas europski stručnjaci proglasili Europskom prijestolnicom kulture za 2020. godinu.Slogan Luka različitosti nije proizvoljno odabran, on je odraz onoga što Rijeka živi, u što vjeruje, to je vizija grada, sredine kakva želimo biti… – kazao je gradonačelnik zahvaljujući svima onima koji su omogućili da Rijeka postane i ostane takva.

Uzvanicima i gostima pozdravnim se riječima obratio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je kazao kako slaveći dva povijesna datuma, Dan antifašističke borbe i Dan državnosti, odajemo počast i priznanje ratnoj generaciji hrvatskih antifašista koji su na hrvatskom tlu zaustavili zlo što je ispisalo najmračnije stanice povijesti naše civilizacije te sudionicima Domovinskog rata koji su devedesetih godina prošlog stoljeća branili i obranili državni suverenitet Republike Hrvatske.

-Svjesni smo da ne možemo živjeti u prošlosti niti od prošlosti, ali ne možemo ni koračati naprijed bez uvažavanja i poštovanja onih koji su nam omogućili da živimo slobodno u vlastitoj, demokratski uređenoj državi  – kazao je Komadina i poručio da je krajnje  vrijeme da se prestanemo iscrpljivati i dijeliti oko ideoloških tema, jer su, koliko god neki to osporavaju,  antifašističke vrijednosti duboko usađene u temelje ove države i pripadaju nespornim činjenicama hrvatske povijesti, ali i povijesti moderne, demokratske Europe.

 

Da smo energiju koju smo potrošili, a nažalost još uvijek trošimo na teme ustaša i partizana, crnih i crvenih, usmjerili na gospodarski razvoj, na jačanje pravne i socijalne države, ne bi danas imali tragediju novog egzodusa iz Hrvatske, masovnog iseljavanja mladih, obrazovanih pa i cijelih obitelji. To su teme s kojima se moramo baviti i koje bi morale dominirati u hrvatskom javnom i političkom prostoru.  Ukoliko ne, imat ćemo državu napuštenih kuća, zapuštenih oranica, sirotinje i nesretnih obitelji  čija su djeca raseljena diljem Europe. A mi ćemo se i dalje sukobljavati na ideološkim temama. – kazao je Komadina podsjećajući da su se antifašisti u 2. svjetskom ratu i hrvatski branitelji borili i žrtvovali živote da  žive slobodni i zadovoljni u vlastitoj državi, a na svima nama obaveza je i odgovornost da im to i omogućimo.

Prije pozdravnih govora gradonačelnika Rijeke i župana Primorsko-goranske županije  minutom šutnje odana je počast  svima koji su dali svoje živote za slobodu, u Domovinskome ratu i u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Svečanoj akademiji prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir  Čordašev, zamjenica župana Marina Medarić, riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Dinko Tamarut, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ratnih brigada , saborski zastupnici, predsjednici općinskih i gradskih vijeća i brojni drugi gosti iz javnog, političkog i društvenog života.

U prigodnom programu  nastupio je Marko Tomasić,  učenik 4. razreda Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke i  Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari