INICIJATIVI NEDOSTAJE „TEMELJ“? „Park znanosti“ na Mlaki danas ukopan u blatu…

U sklopu realizacije “Parka znanosti”, hvalevrijednog autorskog projekta Luke Vevereca kojeg je ostvario Grad Rijeka postavljeni su edukativni eksponati – glazbena ograda i zvučno zrcalo. Ali…

Ali mnogim Riječanima koji su danas poželjeli razgledati novopostavljene eksponate zadovoljstvo je pokvarila uporna jesenska kiša – koja odavno nije novost u „gradu koji teče“ – koja je od zemljišta u Parku Mlaka napravila blatnu kaljužu, pa se eksponati i nisu mogli razgledati iz veće blizine. Cijeloj ideji dakle ne bi loše došla i jedna sasvim opipljiva čvršća gazna površina oko eksponata…

mlaka-park3

 

“Park znanosti” je autorski projekt koji je zamišljen s ciljem da se javna površina oplemeni interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama. Posjetiteljima pruža priliku da na interaktivan i zanimljiv način pokreću i osluškuju eksponate edukativnog sadržaja te tako spoznaju zašto i kako svaki od njih uspješno funkcionira. Uz zanimljivu, interaktivnu prezentaciju znanosti u sklopu igre i istraživanja eksponata Parka, znanstvene se spoznaje lako usvajaju i postaju dio općeg obrazovanja svih korisnika.

mlaka-park4

“Zvučna zrcala” su izvedena na način da se riječi izrečene šapatom u žarištu jednog “Zvučnog zrcala” čuju u drugom, udaljenom 20 metara. Funkcija ovog eksponata u povijesti je korištena u mehanizmima komunikacije na daljinu. “Zvučna zrcala” predstavljaju fizikalni fenomen, a eksponat pruža atraktivan efekt.

Koncept i struktura “Glazbene ograde” pruža posjetiteljima “Parka znanosti” doživljaj sviranja određene melodije. Udaranjem metalnih cijevi uzduž ovog eksponata posjetitelj može u hodu odsvirati “Odu radosti” Ludwiga van Beethovena.

Pored svakog esponata je postavljena opisna ploča koja sadrži opis na hrvatskom i engleskom jeziku te objašnjava kako i zašto pojedini eksponat funkcionira.

mlaka-park2

Vrijednost eksponata je 52.537,50kn, izvođač je tvrtka Veverec 91 d.o.o.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari