VAŽNOST ZAŠTITE OKOLIŠA

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen četvrtim „Zelenim danom“

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, u parku Mlaka održan je četvrti „Zeleni dan“, organiziran u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i projekta „Živjeti zdravo“.

U aktivnostima „Zelenog dana“ sudjelovali su učenici Osnovnih škola Gelsi i Podmurvice, koji su mogli sudjelovati u radionicama „Vježbam i čuvam prirodu”, u organizaciji Društva sportske rekreacije Carolina 3,2,1, „Misli zeleno, budi promjena”, u organizaciji Komunalnog društva Čistoća d.o.o., te „Režem, lijepim, stvaram – korisno ne bacam”, u organizaciji Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić” Rijeka.

Organizacijom “Zelenog dana” želi se ukazati na važnost zaštite okoliša te kvalitetnog druženja na otvorenom i boravka u prirodi, jer je dokazano kako boravak među zelenilom, povećava koncentraciju, smanjuje stres i krvni tlak te poboljšava mentalne sposobnosti.

Događaj su organizirali Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Udrugom za promicanje dobrobiti djece Portić, Komunalnim društvom Čistoća d.o.o., Društvom sportske rekreacije Carolina 3,2,1 te OŠ Podmurvice i Gelsi.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja i to od 1972. godine, kada je na Stockholmskoj konferenciji utemeljen s ciljem da svaki pojedinac postane svjestan okoliša u kojem živi te aktivno sudjeluje u njegovom očuvanju i poboljšanju.

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

VIDEO DANA:

U 2022. godini Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod globalnim sloganom „Samo jedna Zemlja“, kojim se želi poslati jedinstvena poruka da se u sljedećih deset godina zajednički moramo baviti rješavanjem trostruke planetarne krize – krize klime, bioraznolikosti i onečišćenja, a sve u cilju postizanja ciljeva održivog razvoja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari