MEDUN - POSLASTICA GORSKOG KOTARA

Jeste li čuli za jelo ‘Kare veprića s goranskim medunom’? U tome su mogli uživati posjetitelji 2. Medun Festa u Liču!

Pixsell

Dojmljivo predstavljanje šumskog meduna, najslađeg ambasadora Gorskog kotara, dogodilo se u subotu na 2. Medun Festu u naselju Lič u Općini Fužine

I ove godine brojni su posjetitelji uživali u bogatom, atraktivnom festivalskom programu i nizu degustacija u organizaciji Ureda za turizam Općine Fužine.

Ovogodišnje gastro iznenađenje je inovativno slano jelo, Kare veprića s goranskim medunom, koje je  osmislio chef Dino Galvango, a receptura ostaje tajna.

No doznali smo osnove, naime, kare veprića mariniran je u smrekovim iglicama  i šumskom medunu. Pripremljen je kao roast beef, medium pečen uz izvrstan izbor priloga koji su zaokružili ovo jedinstveno slano jelo na bazi goranskog šumskog meduna.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Za priloge je Galvango koristio ribanac od krumpira na maslacu, pire od peršinovog korijena, salatu od peršina, ulje smrekovih iglica, domaći jogurt te umak od meduna i muštarde.

Svi koji žele degustirati ovu gastronomsku senzaciju atraktivno balansiranih okusa to mogu učiniti isključivo u hotelu Bitoraj u Fužinama. Posjetitelji su se osvježili i s prvim goranskim sladoledom od šumskog meduna koji su za prošlogodišnji Medun Fest osmislili chef Galvango i Marko Stojević, poznati hrvatski slastičar

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prema riječima chefa Galvanga medun je s gastronomske strane dosta zahtjevna namirnica, a u ovom slanom jelu je pokušao naglasiti arome crnogorice. Rekao je kako je medun zapostavljen u kulinarskom smislu te je savjetovao pripremu slatkih jela jer u slanim jelima može izgubiti svoj jedinstven karakter. Slobodno se može zaključiti kako su kare od veprića i sladoled o meduna pa čak i prve recepture na svijetu pripremljene na bazi ovog autohtonog goranskog proizvoda što dodaje dozu mističnosti i kulinarske autentičnosti. 

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Medun je daleko najzdravija vrsta hrane za revitalizaciju organizma, rekao je pčelar Branko Vidmar koja sadrži čak dvanaest puta više minerala od nektarnog meda, između ostaloga, bogat je folnom kiselinom i nutritivno je dragocjen u prehrani trudnica. Sadrži kombinaciju šećera koja je u prirodi jedinstvena. Senzorski, organoleptički ima specifičan okus, glavna mu je karakteristika što je manje sladak od nektarnih medova. Gušći je jer sadrži manje vode od nektarnih medova. 

Petar Hrg, direktor TZ Gorski kotar, chef Dino Galvango, David Bregovac, načelnik Općine Fužine i predsjednik TZ GK, Andrej Kauzlarić-hotel Bitoraj, Marko Stojević, slastičar, Dalibor Šostarić

„Medun festom želimo naglasiti i predstaviti jedinstvenu, nadasve bogatu ponudu destinacije Gorskog kotara. Ujedno ciljano pomažemo i našim gospodarstvenicima, a posebno malim OPG-ovima kojima želimo dati dodatni vjetar u leđa u očuvanju autohtonosti našeg kraja.“ – istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine i predsjednik Turističke zajednice Gorskog kotara. Pozdravio je posjetitelje Općine Fužine i svečano otvorio 2. Medun Fest te se ujedno zahvalio svim OPG-ovima, podupirateljima manifestacije i cijelom timu koji je sudjelovao u organizaciji. 

Blagodati meduna su brojne, a s obzirom na ljekovita svojstva i kulinarsku atraktivnost svakako ovaj najslađi ambasador Gorskog kotara vodi posjetitelje na revitalizirajuće i tajanstveno senzorsko putovanje te ujedno predstavlja unikatan poklon goranskog kraja i majke prirode. 

Medun Festu nazočio je i Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije koji je kazao da su na zaštiti meduna radili tri godine, a sada je projekt u finalnoj fazi dobivanja Oznake izvornosti. Ujedno će pčelarima pomoći i u procesu proizvodnje te im osigurati punjenje meduna u Staroj Sušici u Ravnoj Gori.

Posjetitelji su na Medun Festu imali mogućnost isprobati i prvu hranjivu masku za lice na bazi šumskog meduna te su mogli uživati u nizu degustacija proizvoda goranskih OPG-ova, kao što su medica, ocat na bazi šumskog meduna, kruh od meda…

Ujedno su sudjelovali i na radionicama kao i u planinarskom usponu na Preradovićev vrh s kojega se pruža veličanstven pogled na fužinarski kraj i jezero Bajer. 

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari