JONATHAN „RASTURIO“ POGON KULTURE! Svjetski „groove“ riječkih indie-rockera raspametio dokraja ispunjeni riječki klub

Kada jedan koncertni nastup protekne u čujnom, vidljivom i osjetnom prelijevanju energije s pozornice na publiku i obrnuto, jasan je to znak da je riječ o jako uspjelom koncertu. Upravo to dogodilo se u noći s petka na subotu u riječkom Pogonu kulture gdje je pred dokraja ispunjenim prostorom kluba nastupila riječka indie-rock atrakcija Jonathan, omiljena naširoko kako u publike tako i u (preostale) rock-kritike.

Dokazani frontmen, pjevač pa i „performer“ benda Zoran Badurina Ziro nekoliko se puta s pozornice obratio riječkim poklonicima benda „s čuđenjem“ konstatirajući kako se bend nije nadao tako velikom odazivu i tako gromoglasnoj podršci. No Ziro je, pored toga što je bogomdani vladar glazbene pozornice i jako dobar glumac – i on i bend svjesni su, ako zbog ničeg drugog onda zbog odjeka njihovih ranijih nastupa u Rijeci, koliko ih riječka publika zapravo voli i cijeni, i u kojoj im je mjeri – možda malo i nepravedno – na pleća stavila velik i jako težak teret „spasitelja riječke rock-scene“.

 

Ono što se pokazalo i u Pogonu kulture jest to da su Jonathan prije svega sjajan „live“ bend koji pored atraktivnih dosadašnjih snimki objedinjenih u izazovni nastupni album „Bliss“ ponajbolje funkcionira uživo, gdje – raspamećeni kako energijom publike tako i iskrenom ljubavlju prema glazbi koju sviraju – daju sve od sebe kao da sviraju (ne dao nam Bog) posljednji koncert u životu.

Sjajno izbalansirani koncert imao je nekoliko vrhunaca, kako u nekoliko frenetičnih izvedbi na tragu žešćih oblika rocka, tako i u nekoliko Jonathanovih „laganijih“ songova koji međutim izvedeni uživo, u kombinaciji sugestivnog Zoranovog vokala i goleme sviračke energije njegovih kompanjona, prerastaju u emocijama nabijene indie-rock epove. No široj publici na njihovim koncertima tradicionalno najbolje „sjedaju“ dance-rock brojevi poput „Sweat“ ili „Communicate!“ koje svojim zaraznim ritmom i one najneodlučnije mame na njihanje u bokovima. Pored znanog nam repertoara, Jonathan su predstavili i nekoliko pjesama s dugoočekivanog drugog albuma benda koji bi pred publiku trebao u proljeće iduće godine.

Oslanjajući se prvenstveno na bogatu tradiciju otočnog (brit)pop-rocka i postpunk/new-wave revivala (Franz Ferdinand), Jonathan su uspjeli pronaći samo svoju „nišu“ i odsječak popularne glazbe u kojem se mogu dalje razvijati kako god budu željeli.

Dečki očito i dalje jako uživaju u onome što rade, a bogami uživa i publika! I dok je tako, ne preostaje nam nego potpisati transparent viđen u publici – „Na vas najradije trošimo vrijeme“!

Više od sat i pol svirke nije bilo dovoljno za sve ljubitelje ove riječke grupe koji su se nekako uspjeli natisakti u prepuni Pogon kulture. Zoran Badurina je dobrano natopio znojem svoj prepoznatljivi crni prsluk, a Jonathanovci su osim pjesama s prvog albuma izveli i nove pjesme koje se trebaju naći na novom nosaču zvuka. Sudeći po reakcijama publike, novi album neće biti ništa manje uspješan! Zanimljivo je da pjesme koje su odsvirali zvuče čak i bolje od studijskih snimaka. Jednostavno, Jonathan je bend koji treba poslušati uživo kako bi mogli čuti kakvi su uistinu!

Besprijekorni svirački spoj gitarista Darka Petkovića i basista Nikice Jurjevića s bubnjarom Brankom Kovačićem – kao onih koji daju određenu punk žestinu i eksplozivni ritam bendu – s ritam gitaristom Tomislavom Radinovićem i pjevačem Zoranom Badurinom čini ovu cjelinu punokrvnim čulnim i scenskim doživljajem (Bruno Vignjević)

Fotografije: Bruno Vignjević

IMG_8732 IMG_8784 IMG_8783 IMG_8778 IMG_8774 IMG_8764 IMG_8761 IMG_8759 IMG_8742 IMG_8741 IMG_8740 IMG_8735 IMG_8734

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari