KAZALIŠTE U VODI: Performans “Welcome” koji progovara o izbjegličkoj krizi sljedeći tjedan na Bazenima Kantrida

U produkciji sarajevskog Udruženja Kontakt i režiji Nermina Hamzagića u utorak 26. lipnja s početkom u 22 i 30 sati na Bazenima Kantrida, premijerno se izvodi kazališni performans “Welcome”. Predstava je to koja je posvećena izbjeglicama i šalje snažnu poruku o izbjegličkoj krizi i njezinom odjeku u Europi 21. stoljeća. 

Teatarski performans “Welcome” nastao je sa ciljem da preispita naš intimni odnos prema ljudskim sudbinama onih koje nazivamo izbjeglicama.

U ljeto 2015 godine, Balkan postaje rutom spasa. Ovo trusno područje, miniranih staza i masovnih grobnica, postaje putem nade za one koji u očaju i želji za boljim životom kreću na zapad. Raspadom bivše Jugoslavije, sličnu sudbinu su doživljeli milijuni građana iz regije koji su spas tražili diljem svijeta. Svjesni vlastite recentne prošlosti, osjećamo intimnu potrebu, ali i obvezu da umjetnički progovorimo o izazovima koji se nalaze pred nama. Vode su postala groblja, u čijem će odrazu još dugo biti vidljiva i prepoznatljiva naša civilizacijska sramota. Na desetine ljudi gubi živote u pokušajima ilegalnih prelazaka granica.

Kontekst danas, u kojem govorimo o izbjeglicama znatno je izmijenjen u odnosu na 2015. godinu. O ljudskim sudbinama se više ne govori, već su ljudski životi postali instrumentom globalne politike koji se koriste za promicanje partikularnih političkih interesa. Govori se o kvotama, o brojevima, o metrima bodljikave žice kojom se sretni ograđuju od onih manje sretnih. Ksenofobija, rasizam i fašizam rasplamsavaju se širom današnje Europe.

“Welcome” koristi vodu kao medij. Voda olimpijskog bazena postaje projekcijsko platno. Sredozemno more, obale Grčke i Turske, kukuruzno polje, granica postati će i europskom metropolom, prugom, našim dvorištem, postat će Parizom, Berlinom, Hamburgom, Rimom, Istanbulom, Atenom, Alepom i Sarajevom.

Gostovanje teatarskog performansa “Welcome” na festivalu “Ljeto u prijestolnici”, Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture podržano je od strane Fonda Otvoreno Društvo.
Teatarski performans “Welcome” realiziran je uz podršku Rockefeller Brothers Fund, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Festivala MESS i Olimpijskog bazena Sarajevo.

Cijena ulaznica koje možete nabaviti na sustavu www.entrio.hr iznosi 50 kuna.

Režija: Nermin Hamzagić
Učestvuju: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Amar Selimović i Sanin Milavić.
Dizajner zvuka: Enes Zlatar
Dramaturgija: Asja Krsmanović
Kostim: Vanja Ciraj i Irma Smaje
Scenografija: Adisa Bašić – Selimović
Video animacija: Redžinald Šimek
Dizajn: Enes Huseinčehajić
Fotografija: Velija Hasanbegović
Producenti: Narcisa Cvitanović i Alban Ukaj

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views