KD „Čistoća“ danas na Korzu predstavila svoje štedljivo eko-vozilo

U sklopu manifestacije Energetski dani, KD Čistoća prezentirala je svoj kamion koji se koristi ekološki prihvatljivim stlačenim prirodnim plinom

Danas su započeli Energetski dani, manifestacija kojom se Rijeka od 2010. godine priključila „Sustainable Energy Week“-u u organizaciji Europske unije s ciljem promocije energetske učinkovitosti.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ovim je povodom Komunalno društvo „Čistoća“ na Trgu 111. brigade HV-a građanima prezentiralo ekološko komunalno vozilo marke IVECO koji koristi stlačeni prirodni plin (SPP). Riječ je o kamionu koji zadovoljava EURO 6 standard, a karakteriziraju ga dvije komore što mu omogućava prikupljanje dvije frakcije otpada.

Predstavljanju eko-vozila Čistoće nazočili su direktorica tvrtke Jasna Kukuljan i gradonačelnik Vojko Obersnel(Foto: Grad Rijeka)

Prema riječima direktorice KD Čistoća Jasne Kukuljan, ovo se javno poduzeće orijentiralo na povećanje vlastite eko-prihvatljivosti postupnim odbacivanjem dizelskih i benzinskih vozila.

„Ovo vozilo karakteriziraju velike godišnje uštede energije i novca, a Čistoća sada posjeduje ukupno četiri vozila na plin te šest električnih vozila, a u planu je nabava još vozila koja koriste SPP“, rekla je Kukuljan dodavši kako predstavljeni kamion ima mogućnost i bočnog pražnjenja kanti za smeće koje se vrši upravljanjem iz njegove vozačke kabine.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je podsjetio da se Grad Rijeka 2009. godine priključio europskom Sporazumu gradonačelnika čime je obećao smanjiti emisije stakleničkih plinova i potrošnju energije do 2020. za 20%, uz povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Uz nekoliko ovakvih vozila koje ima Čistoća, treba istaknuti da KD Autotrolej trenutno raspolaže s 40 autobusa na SPP, a u planu je nabava još 30 takvih vozila“, rekao je Obersnel.

KD „Čistoća“ predstavila svoje eko-vozilo – Energetski dani(Foto: Grad Rijeka)

Gradonačelnik je spomenuo i kako Grad već tri godine provodi projekt koji obuhvaća energetsku obnovu dvadeset jedne zgrade vrtića i osnovnih škola u investiciji vrijednoj oko 100 milijuna kuna (49 milijuna kuna iznose bespovratna sredstva iz EU fondova) te zaključio kako se, kad se razmotre svi aspekti koji uključuju i najveći broj obnovljenih fasada u Hrvatskoj, može reći kako je Rijeka vodeći grad u Hrvatskoj po pitanju energetske učinkovitosti.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Tijekom prezentacije eko-vozila Čistoće, održana je edukativno-informativna radionica za polaznike Dječjeg vrtića Rijeka u minibusu KD Autotrolej, kojeg također pogoni stlačeni prirodni plin.

U sklopu Energetskih dana, održana je i edukativno – informativna radionica za polaznike Dječjeg vrtića Rijeka u Autotrolejevom minibusu na plin (Foto: Grad Rijeka)

Osmi energetski dani ove se godine održavaju se od 28. do 30. svibnja u organizaciji Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Regionalne energetske agencije Kvarner.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views