Vedran Kružić ravnatelj nedavno osnovane Regionalne razvojne agencije PGŽ

U Agenciji je pet zaposlenih, a osim ravnatelja svi drugi zaposlenici preraspoređeni su iz postojećih upravnih odjela i ustanova PGŽ

Sukladno novom Zakonu o regionalnom razvoju, Primorsko-goranska županija osnovala je svoju Regionalnu razvojnu agenciju, a prije nekoliko dana, nakon provedenog javnog natječaja, za ravnatelja je imenovan Vedran Kružić, rekao je na današnjem redovnom susretu s novinarima župan Komadina.

Dodao je kako je u Agenciji pet zaposlenih, a osim ravnatelja svi drugi zaposlenici preraspoređeni su iz postojećih upravnih odjela i ustanova.

Naglasio je kako kroz svoju razvojnu agenciju PGŽ želi povećati apsorpcijski kapacitet za privlačenje sredstava iz europskih fondova, a Agencija će ujedno od UO za regionalni razvoj preuzeti ulogu regionalnog koordinatora.

Sam ravnatelj Kružić rekao je da je osnivanje Agencije ambiciozni iskorak te da im je među važnijim zadaćama razvijanje novih strateških planova ove Županije.

Istaknuo je kako se već na razini EU rade pripreme za novo financijsko razdoblje 2021.-2028. godine te je iznimno važno na vrijeme pripremiti projekte. Najavio je također da će Agencija pomagati i svim jedinicama lokalne samouprave na razvoju njihovih lokalnih planova te povezivanju s prekograničnim partnerima. Među prvim poslovima u koji se Agencija uključila je oko kandidiranja srednjih škola s područja PGŽ za Centre kompetentnosti.

Programske aktivnosti Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ

Na konferenciji za novinare predstavljene su i programske aktivnosti Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u čijem proračunu, koji je za prošlu godinu iznosio 2,88 milijuna Županija sudjeluje sa 70 posto.

Ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić najavio je i određen statusne promjene na način da uz JLS-e koji su bili među osnivačima Centra 2000. te godine status osnivača mogu dobiti i druge općine i gradovi koji su do sada bili u svojstvu pridruženih članica. Ukupno u radu Centra učestvuje 30 jedinica lokalne samouprave na čijem području Centar provodi programe razvoja poljoprivrede.

Govoreći o najvažnijim programskim aktivnostima istaknuo je da pripremljeno zemljište te organizirana proizvodnja sadnica za podizanje kolekcijskog nasad autohtonih sorti maslina na Cresu. U Staroj Sušici gdje je podignut i ogledni nasad bobičavog voća te održavanje kolekcijskog nasada maruna u Lovranu. Završena je i projektna dokumentacija za objekt za preradu voća u Staroj Sušici. Također je završen elaborata za zaštitu meda meduna i priprema za zaštitu Krčkog sira.

U suradnji s JLS odrađen je i projekt motrenja medenja na otočnom i priobalnom području, a nabavljen je i mljekomat za prodaju mlijeka u Gorskom kotaru obzirom na teškoće oko preuzimanja mlijeka od strane otkupljivača.

Provedena su znanstveno-stručna istraživanja u cilju zaštite autohtonog sortimenta vinove loze na području Grada Bakra i Grada Kastva.

Centar je u suradnji s Agencijom za poljoprivredno zemljište izradio evidenciju raspoloživog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Primorsko-goranske županije a u pitanju je 7.700 hektara. Osim toga provedeno je i niz aktivnosti u suradnji s JLS na čišćenju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta i uređenju poljskih putova te provedbi mjera poljoprivrednog redara.

Od drugih aktivnosti Centra istaknuo je praćenje natječaja, osmišljavanje i pisanje projektnih prijedloga, sastavljanje natječajne dokumentacije za dobivanje sredstava iz nacionalnih i EU fondova.

Suradnja sa LAG-ovima na edukaciji i pripremi za kandidiranje na EU sredstva te prijava vlastitog projekta MAROON na natječaj Interreg Italija –Hrvatska.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari