KOBLEROV TRG: Otkrivene prve višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica i trgova

Na Koblerovom trgu održana je svečanost otkrivanja prvih četiriju višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova u užem središtu Rijeke

Ovim projektom dio ulica i trgova u starom dijelu Rijeke uz table s aktualnim, službenim nazivima dobiva i table koje prikazuju nazive koje su te ulice i trgovi nosili kroz povijest.

Kako je Rijeka grad izrazito burne povijesti koji je pripadao različitim državama, tako će ti povijesni nazivi biti na različitim jezicima odnosno predstavljat će različita razdoblja.

Osim na Koblerovom trgu, postavljene su ploče i na susjednim ulicama – Starim vratima te Užarskoj i Medulićevoj ulici

Ploču s povijesnim nazivima Koblerovog trga otkrio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a osim na Koblerovom trgu, ploče s višejezičnim nazivima postavljene su i na tri ulice koje vode od trga – Starim vratima, Užarskoj i Medulićevoj ulici.

Projekt postavljanja višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova u užem središtu Rijeke provodi se u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a cilj mu je valorizacija bogate povijesne tradicije Rijeke.

Kako je kazao gradonačelnik Obersnel, ovim projektom, čija je priprema trajala nešto duže nego što je prvotno bilo planirano, želi se pokazati slojevita i burna prošlost Rijeke, u kojoj su se imena ulica često mijenjala, pa čak i unutar iste države.

„Projekt je paralelno iniciran s dvije strane. Naime, zbog činjenice da je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture smatrali smo da se radio o idealnoj prilici da kroz jedan programski pravac progovorimo upravo o toj slojevitoj i burnoj povijesti Rijeke i da to, uz čitav niz drugih programa, i slikovito pokažemo promjenama naziva ulica u našem gradu. Nekako paralelno krenula je i inicijativa Zajednice Talijana Rijeke oko oznaka ulica – imali smo dilemu što u današnjem trenutku znači dvojezičnost, je li pametnije prevoditi današnji naziv ulice s talijanskog na hrvatski ili pristupiti ovakvom jednom svakako složenijem i zahtjevnijem projektu, i nekako smo se zajednički dogovorili da je ovo bolje rješenje,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, još jednom naglasivši da se ne radi o inicijativi uvođenja dvojezičnosti, nego o priči o povijesti Rijeke ispričanoj kroz promjene naziva ulica.

Podršku u projektu pružili su Zajednica Talijana Rijeka te Društvo za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima (Società di Studi Fiumani), odnosno knjiga u njihovom izdanju pod nazivom „Il stradario di Fiume“ u kojoj su popisani nazivi riječkih ulica kroz povijest, kako u vremenu kad se Rijeka nalazila u sklopu Italije, tako i u drugim razdobljima.

Svečanosti otkrivanja nazočili brojni uvaženi gosti

„Vjerujem da kroz ovaj projekt na najbolji mogući način pokazujemo što znači Rijeka – luka različitosti, što znači uvažavanje povijesti kroz koju smo prolazili, koja ima svijetlih i manje svijetlih trenutaka, ali vjerujem da je naša zajednička obveza da i one trenutke povijesti koji nam se sviđaju manje ili više, prikažemo i otmemo zaboravu,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, najavivši kako će se do kraja ove i početkom iduće godine povijesnim nazivima obilježiti tridesetak ulica.

Od danas svi prolaznici imaju priliku saznati da je Koblerov trg u 18. stoljeću nosio naziv Piazza Grande/Piazza del Magistrato, u 19. stoljeću Piazza (dei) Frutti, od 1870. do 1910. godine te od 1919. do 1948. godine Piazza delle Erbe, Koblerovim imenom (Piazza Kobler) po prvi put je prozvan od 1911. do 1919., od 1948. do 1952. se zvao Povrćarski trg (Piazza delle Erbe), da bi današnji naziv ponio 1952. godine.

Uz gradonačelnika, na otkrivanju ploče bili su prisutni njegov zamjenik Nikola Ivaniš, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić, talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri, predstavnici Zajednice Talijana Rijeka, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i drugi uvaženi gosti.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari