KOLAČI KAO IZ NAJSLAĐIH SNOVA: Posjetite novootvorenu kavanu&bar “Grad” na Rivi Boduli

Krajem prošle godine svoja vrata pomalo sramežljivo je otvorila nova kavana i bar “Grad”. Odmah preko puta poznatog restorana “Mornar”, vlasnici poznate vološćanske slatke tajne, slastičarnice “Kaokakao” odlučili su Riječanima ponuditi svoje poznate i hvaljene slatke proizvode. Iako su krenuli s asortimanom kolača, već sada planiraju svoju ponudu obogatiti i finim marendama napravljenima primarno od svježih namirnica s riječke tržnice koja se nalazi odmah iza ugla kavane. 

Uz finu Illy kavu i nezaobilazne kolače koje smo degustirali, voditelj riječke kavane, Tin Žulić priča nam o razvijanju obiteljskog posla koji je pokrenula njegova majka Anja Žulić ponajviše iz strasti i ljubavi prema kolačima, ali i iz činjenice da tako spravljenih kolača kod nas nema. Tin je po struci ekonomist te financije, a to je najbitniji dio u ugostiteljskoj priči, ovise o njemu.

Tinova želja je osim slastica promovirati i barski pristup s marendama te organizirati vinske večeri, izložbe, prezentacije, te u konačnici bar navečer pretvoriti u mjesto za izlaske gdje će svakog petka i subote gostovati dj-evi i glazbene grupe.

Ugodan i decentan prostor kavane dizajnirale su Darija Žmak Kunić, docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te arhitektica Andrea Bušić Vargić. Ideja za ime nastala je na brzinu prilikom otvaranja objekta. Grad u gradu. Lako se pamti.

Iz bogatog i ukusnog asortimana kolača koji se rade bez ikakvih umjetnih aditiva, praškova i krema možemo izdvojiti sljedeće kolače:

Kaokakao – mousse od tamne čokolade, creme brulee od mliječne čokolade, hrskavi vafl i biskvit od tamne čokolade.

Cassis – mascarpone mousse, mousse od crnog ribiza na biskvitu od badema sa maslinovim i bučinim uljem.

Karamel sa cvijetom soli – mousse i glazura od karamele, glazura od cvijeta soli i biskvit od badema.

Millefoglie (talijanske kremšnite) – crema pasticceria od vanilije i lisnato tijesto u slojevima.

 

Menu za ručkove slaže mladi chef Karlo Moretti. Menui će se mjenjati sezonski jer se želi iskoristiti tržnicu koja je odmah iza ugla i nudi svježe i domaće namirnice. Trenutna ponuda se sastoji od 6 jela: bisque od gambera, spuma od tikvica sa raguom od sipe, roastbeef sendvič, pačja prsa sa kremom od jabuka, rižoto od gambera, gratinirani škombar s panna-cottom od sira i hollandaise umakom.

Osim spomenutog, u ponudi će se naći i domaći istarski pršut i kobasice te razni hladni naresci i domaći sirevi, tartar biftek i tartar od tune, a s vremenom će se ponuda mijenjati sukladno potražnji gostiju.

Vinska karta sastoji se od pretežno hrvatskih vrhunskih vina, od kojih valja izdvojiti pjenušavo Brut od Šembera, Tomac Rose, bijelo Piquentum Malvazija te Plavac Miloš i Teran barrique Franc Arman.

Točene pive koje možete probati jesu njemačke Augustiner helles i Schneider weisse te razne craft pive u boci, kao što su Brewdog Punk IPA, Chimay Blue, Bura Optimist, Bura Redsand, Gulden draak, Lindemans kriek. Također, asortiman žestokih pića uključuje craft ginove, rumove, whiskeye, cognac te votke.

Za kraj nam valja zaključiti kako je ovo mjesto dodatno obogatilo i podiglo gastronomsku kvalitetu u našem gradu koja je zadnjih godina u konstantnom porastu na zadovoljstvo domaćih ali i stranih gostiju kojih je sve više. Čini se kako više nije dovoljno imati proizvode koje većina ugostiteljskih objekata nudi, oni moraju biti po nečemu posebni, izdvajati se iz mnoštva. Kavana “Grad” jedno je od takvih mjesta gdje će čak i najzahtjevniji sladokusci doći na svoje… kolače.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari