EVALUACIJA POKAZALA: U Rijeci je provođenje građanskog odgoja i obrazovanje pozitivno utjecalo na promjene stavova učenika

Evaluacija provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja u riječkim osnovnim školama pokazala je kako su učenici iznimno pozitivno reagirali na nastavu građanskog odgoja

Što je posebice važno, također su promijenili stavove vezane uz prava i dužnosti, suradnju, uvažavanje drugih i toleranciju prema drugačijima, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Grad Rijeka školske godine 2016./2017. eksperimentalno je uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) kao izvannastavnu aktivnost u pete razrede šest gradskih osnovnih škola, jednom tjednom, s maksimalnim fondom od 35 sati godišnje. Ta se izvannastavna aktivnost nastavlja provoditi i ove školske godine u 22 riječke osnovne škole te obuhvaća gotovo 400 učenika.

Kako bi se utvrdila uspješnost izrađenog i uvedenog programa te, sukladno rezultatima, pravovremeno uvele eventualne izmjene, provedena je evaluacija eksperimentalne godine provedbe, koju su proveli studenti Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci uz mentorstvo mentorica dr. sc. Bojane Ćulum i dr. sc. Nene Rončević.

Rezultati istraživanja pokazali su kako se velikoj većini učenika, njih čak 96% sviđaju metode i oblici rada gradiva, 89,3% učenika kaže kako je atmosfera ugodnija nego na ostalim satovima, a većina, ne samo što želi nastaviti s pohađanjem ove aktivnosti, već je izrazila i želju za većom satnicom i više terenske nastave. Učenici su spoznaju o važnosti pomaganja i uvažavanja drugih, o ljudskim pravima, zdravoj prehrani i opasnostima društvenih mreža istaknuli kao najvrjednije što su naučili, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Rezultate evaluacije nastave Građanskog odgoja i obrazovanja prezentirala dr. Ćulum

Zadovoljstvo načinom provedbe iskazali su i nastavnici, koji su izrazito zadovoljni kvalitetom stručnog usavršavanja te su iskazali želju za supervizijom, koja im je i omogućena tijekom tekuće školske godine. Kod učenika su zamijetili promjene u stavovima te povećani interes za aktualnim društvo-političkim temama, čemu su i prilagođavali nastavu. Evaluacija je pokazala kako je opći stav prema uvođenju GOO u nastavu pozitivan. Kod učenika koji ga nisu izabrali kao izvannastavnu aktivnost to nije bilo stoga što nisu zainteresirani za temu, već zbog preopterećenosti drugim obavezama.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je i ovo istraživanje pokazalo kako je uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja, bila dobra odluka, koju potvrđuje i velika zainteresiranost drugih sredina za njegovo uvođenje po riječkom modelu, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Tako je Grad Rijeka već potpisao sporazum kojim će Grad Rijeka bez naknade ustupiti Gradu Sisku materijal priručnika namijenjenog učenicima petih i šestih razreda osnovne škole te popratne materijale namijenjene učiteljima, uskoro bi se trebao potpisati ugovor s Primorsko-goranskom županijom. Interes su iskazali i Istarska županija, Grad Čakovec te neke druge sredine.

Foto: Grad Rijeka

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari