Kolektiv Aupičku na Korzu uz pratnju znatiželjnika brisao Jugoslaviju iz kolektivnog sjećanja

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U prolazu ispod Radio Rijeke jučer je održana akcija “Brisanje Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja” u organizaciji aktivističkog umjetničkog kolektiva Aupičku, koji je performans najavio i objasnio sljedećim riječima…

Spominjanje ove zločinačke tvorevine preko noći će biti izbačeno iz knjiga, udžbenika i radnih bilježnica za osnovnu i srednju školu, a vrijeme proteklo između ’45. i ’90. ostat će zapamćeno kao ono-o-kojem-se-ne-govori. Simboličnim izvođenjem gimnastičke zvijezde iz uma će svakog okupljenog poštenog domoljuba nestati i najmanja uspomena na doba najvećeg mraka ikad zabilježenog nakon otkrića vatre, a nestat će i mrske građevine iz tog perioda, kao što su Titov most, tunel Učka i čitavo Škurinje. Svakom sudioniku koji izvede zvijezdu svečano će biti uručen novi rodni list s datumom prema odabiru, prije ’41. ili nakon’ 91.

Akcija je proteklih dana izazvala veliko zanimanje na društvenim mrežama i internetskim portalima te je privukla znatiželjne građane koji su većinom pozitivno komentirali umjetničku ideju.

Aupičku, tajanstveni riječki kolektiv, tijekom performansa postavio upute izvješene na nekoliko ploča kojom se pojmovi Jugoslavija i sve povezano s time brišu iz kolektivnog i osobnog pamćenja.

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja