PROJEKT KOJI OBEĆAVA

Galerija | Konačno počela obnova motela Panorama, sadašnje ruglo postati će moderni edukacijski centar

Foto: HGK ŽKR

Počelo se s krčenjem raslinja koje je već dobrano obavilo napušteni i ruinirani objekt, a prema riječima radnika koje smo zatekli na gradilištu, ovih dana počinje se s rušenjem objekata uz motel te konačna i dugo čekana obnova istog.

Nakon dugih godina propadanja i višegodišnjih inicijativa i pregovora Županijske gospodarske komore u Rijeci s nadležnim Ministarstvom gospodarstva, konačno kreće dugo čekana obnova nekad poznatog i od struke priznatog motela.

Nekadašnji motel Panorama tako bi nakon obnove i izgradnje novih objekata trebao postati Mediteranski edukacijski centar izvrsnosti (MEKCI), a čija će primarna namjena biti, kako i samo ime kaže, edukacija kadrova u ugostiteljstvu i turizmu.

Neki od ciljeva ovog projekta, ističu iz Hrvatske gospodarske komore jesu: pokretanje programa vezanih uz poduzetničko-edukacijsko-razvojno i inovativno djelovanje, a s posebnim naglaskom na transfer znanja i tehnologije prema članicama HGK, stvaranje globalnog centra vezanog uz transfer mediteranske kulture te uspostavljanje Centra kompetencije za proizvode i usluge zdravstvenog turizma.

Uz postojeći objekt motela namjera je izgraditi polivalentnu multimedijalnu dvoranu te smještajni paviljon. Projekt rekonstrukcije i revitalizacije objekta potpisuje poznati i priznati riječki arhitekt Idis Turato.

Već smo ranije pisali o zaustavljenom projektu obnove motela (OVDJE), te pokušaju kulturnog oživljavanja (OVDJE) te studentskim idejama o obnovi objekta (OVDJE).

Podsjećamo, nekadašnji motel Panorama arhitekta Ivana Vitića, struka je u bivšoj državi smatrala, a i danas smatra vrhunskim ostvarenjem visokomodernističke arhitekture.

Motel je izgrađen 1965. godine za potrebe poljoprivredno-industrijskog kombinata „Sljeme“ koje je podizalo vlastiti lanac motela uz Jadransku magistralu. Motel Panorama bio je jedno od tih mjesta.

U turističke svrhe ne koristi se od vremena Domovinskog rata. 2015. godine Ministarstvo kulture sve objekte motela Panorama proglasilo je kulturnim dobrom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari