Na Korzu u spomen na žene-žrtve obiteljskog nasilja pušteni crni baloni

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Puštanjem crnih balona u spomen na žene ubijene u obiteljskom okruženju Rijeka se danas pridružila drugim hrvatskim gradovima u simboličnim obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Crni baloni slažu se sa crnim statistikama o nasilju nad ženama. Procjenjuje se da 90% nasilja u obitelji te čak do 95 silovanja ostaje neprijavljeno.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu krajem rujna 1999. godine.  Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održalo se u organizaciji Udruge za zaštitu obitelji Rijeka (U.Z.O.R.) u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave Primorsko-goranske, kojima se u svom radu susreću sa ženama žrtvama nasilja, ali i obiteljskim nasiljem općenito.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari