Na riječke ulice stižu moderni solarni spremnici za otpad koje su oslikali riječki umjetnici

Na riječke će ulice uskoro stići pametni solarni spremnici za otpad kojih uz povećani kapacitet karakteriziraju i vizuali riječkih umjetnika.

KD Čistoća nabavila je sedam tzv. „bigbelly“ solarnih spremnika za prikupljanje reciklabilnog i miješanog otpada koji će uskoro biti postavljeni na najfrekventnijim lokacijama u gradu. „Bigbelly“ spremnik ima dva odvojena pretinca; jedan volumena 190 litara u kojem će se prikupljati plastika i metal za reciklažu te drugi za miješani otpad koji u sebi ima ugrađenu prešu što mu kapacitet povećava na 800 litara.

Također, spremnik sadrži senzore koji mjere težinsku popunjenost pretinaca te sustav koji te podatke šalje u upravljački softver, što omogućava pravovremeno pražnjenje. Spremnik se napaja isključivo solarnom energijom prikupljenom vlastitim fotosenzornim ćelijama te integriranim sustavom koji omogućava rad preše i dojavnog mehanizma bez ikakvih dodatnih priključaka, a za mjesec dana rada zahtijeva sat vremena izloženosti sunčevoj energiji. Cijena jednog dvostrukog spremnika iznosi 79.500 kuna.

Prezentaciji pametnih spremnika, uz direktoricu KD-a Čistoća Jasnu Kukuljan i gradonačelnika Vojka Obersnela, nazočili su riječki likovni umjetnici Mirna Sišul, Jadranka Lacković (umjetničko ime „ojoMAGico“), Ines Milčić („Pekmezmed“), Tanja Blašković, Marko Muzica („Ninja Tiger“) i Vladimir Tomić („Mosk“) koji su zajedno s koordinatoricom umjetničkog dijela projekta Barbarom Babačić sudjelovali u osmišljavanju i oslikavanju spremnika. Jasna Kukuljan kazala je kako će uz Rijeku, svoje spremnike dobiti i općine Kostrena, Jelenje, Čavle, Klana i grad Kastav, što će ih smjestiti u brojno društvo europskih i svjetskih gradova koji se koriste ovakvim spremnicima.

„Ovi spremnici donose niz prednosti u odnosu na klasične košarice za otpad, budući da smanjuju operativne troškove te broj potrebnih pražnjenja za do 80%“, rekla je Kukuljan, dodavši kako se zbog autonomnog sustava rada mogu postaviti svugdje te premjestiti u bilo koje doba te kako njihova čelična konstrukcija osigurava otpornost na svakakve vremenske uvjete. „Prilikom realizacije projekta željeli smo pokazati talent riječkih umjetnika koji su ‘obukli’ spremnike i dali im originalni urbani karakter“, kazala je Kukuljan, ponadavši se kako je ovo tek početak projekta i korak prema potpunom napuštanju običnih košarica za otpad.

Gradonačelnik Obersnel pozdravio je korištenje pametnih tehnologija u području ekologije, kazavši kako se grad i njegova poduzeća trude pratiti tehnološke trendove, o čemu svjedoči i nedavno istraživanje prema kojem je Rijeka najspremniji grad u Hrvatskoj za izazove digitalnog doba.

„U mnogo europskih gradova koje sam posjetio sam vidio ovakve spremnike, ali naši su posebno lijepi s istaknutim dizajnom“, rekao je Obersnel koji je zahvalio umjetnicima te dodao kako će privlačni vizualni izgled spremnika potaknuti ljude da ih koriste.

KD Čistoća najavila je nastavak svojih aktivnosti tijekom kojih će se izgraditi treće reciklažno dvorišta u Rijeci, i to u Ulici Jože Vlahovića, kao i sortirnica za vrijedne vrste otpada u Mihačevoj dragi čime će se povećati kvaliteta i količina odvojeno prikupljenih vrsta otpada.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views