VELIKI IZAZOV ZA BESKUĆNIKE

Najavljena velika hladnoća, najizloženiji su – riječki beskućnici. Pogledajte tko im pomaže da lakše prebrode dan!

Screenshot Kanal Ri

Noćas nas na riječkom području očekuju niske temperature

Stižu niske temperature za Rijeku i okolicu. Minimalna će se kretati od -2 do 2 celzijeva stupnja, a hladnoća se će nastaviti i u narednim danima. Izlaganje niskim temperaturama štetno je za zdravlje, a pogotovo će patiti oni koji nažalost nemaju krov nad glavom – beskućnici.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Topli obrok I grijana prostorija dovoljna je za sreću Nebojše koji je beskućnik postao prije 7 godina.

“Uslugama koje ovdje dobivam u Kući utočišta sam vrlo zadovoljan. Imamo doručak, imamo ručak, imamo sad i večeru, Imamo pranje rublja, imamo mogućnost higijene i tuširanja.”, kaže Nebojša za Kanal Ri.

Kuća utočišta je dnevni centar za beskućnike i marginalizirane osobe. Dok Nebojša spava u nužnom smještaju Grada Rijeke, mnogi drugi korisnici Kuće utočišta žive na ulicama.

“Osobe koje su u prihvatilištima za beskućnike nisu naši formalni korisnici jer ono što trebaju za život dobivaju u prihvatilištima. Tako da Kuća utočišta Depaul Hrvatska skrbi za sve one koji su izvan sustava.”, objašnjava Veronika Mila Popović, voditeljica Kuće utočišta u Rijeci. Prošle godine imali su nešto više od 230 korisnika.

Hladni dani još su teži za ionako težak život na ulicama.

“To je jedan poseban svijet naših ljudi na ulici, svakodnevna borba za preživljavanje. Oni su često prepušteni sami sebi ili se grupiraju pa traže pomoć jedni od drugih.”, pojašnjava Petra Štokić, voditeljica vanjskog rada i koordinatorica volontera Kuće utočišta

U kući utočišta beskućnike pokušavaju ponovno vratiti u normalan život, ali nakon godina provedenih na ulici to nije nimalo lako.

“On radikalno utječe na čovjekovo zdravlje i ozbiljno narušava čovjekovu psihofizičku, na koncu i duhovnu sposobnost…. Potrebno je toliko veliko razdoblje potrebno za rehabilitaciju.”, kaže voditeljica Kuće utočišta u Rijeci Veronika Mila Popović.

Od noćas će im nažalost na ulicama biti još hladnije. Rijeku i okolicu zahvatit će niske temperature.

“Tako da se minimalna temperatura noćas i sutra ujutro očekuje od minus dva do plus dva na riječkom podurčju. Međutim, treba napomenuti da će se takve, ipak zimske noćne i jutarnje temperature zraka, nastaviti i idućih dana., kaže Josipa Kuzmić,
meteorologinja Područne meteorološke službe Rijeka.

Dnevna temperatura zraka neće se puno promijeniti. Kretat će se između 6 I 9 celzijevih stupnjeva, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari