Nastupni posjet veleposlanika Kazahstana Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji

Predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održali su zajednički prijem za veleposlanika Republike Kazahstan u Republici Hrvatskoj Nj.E. Toležana Barlibajeva

Veleposlanika Barlibajeva u ime Grada Rijeke primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegov zamjenik Nikola Ivaniš i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, dok su mu u ime Primorsko-goranske županije dobrodošlicu zaželjeli zamjenik župana Petar Mamula i pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.

Razgovaralo se o mogućnostima suradnje prvenstveno na gospodarskom planu

Nj.E. Toležan Barlibajev, koji je na dužnosti veleposlanika Kazahstana u Zagrebu od polovice 2017. godine, u posjet Rijeci došao je u pratnji svojega savjetnika Mirze Dizdarevića te Nj.E. Andrije Karafilipovića, glavnog tajnika Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva.

Tijekom svog nastupnog posjeta veleposlanik Barlibajev predstavio je svoju zemlju i njezine gospodarske i druge mogućnosti, poput skorog otvaranja hrvatskog veleposlanstva u glavnom kazaškom gradu Astani, koje bi mogle biti temelj za buduću suradnju s Rijekom i Primorsko-goranskom županijom.

Mirza Dizdarević, Toležan Barlibajev i Andrija Karafilipović

Ovu bivšu sovjetsku republiku i Hrvatsku veže 25 godina diplomatskih odnosa i mnoge povijesne veze, javnosti često nedovoljno poznate. Hrvatska je Kazahstanu, istaknuo je Barlibajev, jedan od ključnih vanjskopolitičkih partnera, a na godišnjoj razini njihova trgovinska razmjena iznosi oko 317 milijuna eura. U tom kontekstu, kazahstanski veleposlanik predložio i mogućnost organiziranja posjeta zainteresiranih poduzetnika s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije

S obzirom da je Kazahstan površinom deveta najveća zemlja na svijetu, a prva po površini država koja nema izlaz na more, izuzetno je zainteresiran za suradnju sa svim obalnim državama. Stoga im je Rijeka, s obzirom na status najveće hrvatske luke, posebno zanimljiva.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je mnoge mogućnosti suradnje između Kazahstana i Rijeke s okolicom, od suradnje u području pomorskog prometa, preko farmaceutske industrije i turizma do brodogradnje, za koju je izrazio vjerovanje da će se uspjeti izvući iz trenutnih problema.

Kazahstanski veleposlanik Toležan Barlibajev i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Istaknuo je kako su Rijeka i Primorsko-goranska županija otvoreni za sve oblike investicija te je kazahstanskom veleposlaniku uručio i katalog investicija kojeg su zajednički izdali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Također je naglasio kako Rijeci predstoji realizacija velikog projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu kojeg će se prvenstveno prezentirati riječka i hrvatska kultura, ali i kultura drugih partnerskih zemalja.

Zamjenik župana Mamula istaknuo je kako će Primorsko-goranska županija podržati inicijative za suradnju dvaju zemalja koje dolaze s nacionalne razine, napominjući kako vjeruje da postoji mogućnost suradnje Kazahstana i Primorsko-goranske županije vezano uz riječku luku, ali i na turističkim i energetskim projektima.

Nj.E. Andrija Karafilipović predstavio je djelatnost Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva, koju čini oko 150 članica diljem Hrvatske, a usmjerena je ka unapređivanju međunarodnih veza, odnosa, dvosmjernom djelovanju, jačanju prijateljskih veza, razmjeni informacija i stvaranju podloge za gospodarsku i drugu bilateralnu suradnju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views