NEZAVISNI VIJEĆNIK POKRENUO AKCIJU Koljanin: „Status zgrade Teatro Fenice je neodrživ!“

Nezavisni gradski vijećnik Marinko Koljanin uz potporu nekolicine vijećnika HNS-a, Liste za Rijeku i Akcije mladih na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak iznijet će prijedlog za očuvanje i stavljanje u funkciju Teatra Fenice

Teatro Fenice jedan je od najznačajnijih spomenika kulture našeg grada, a zgrada je nažalost u ruševnom stanju i opasna za okoliš (OVDJE).

Potaknut tom činjenicom, nezavisni gradski vijećnik Marinko Koljanin pokrenuo je inicijativu za očuvanje i stavljanje u funkciju Teatra Fenice kojoj su se pridružili i vijećnici Andrej Poropat, Morana Jokić, Danko Švorinić i Tihomir Čordašev.

Danas nam je vijećnik Koljanin pred zgradom Teatra Fenice iznio svoje viđenje rješenja ovoga problema.

„Ne treba gledati unatrag, što je propusteno je propušteno. Mislim da je krajnje vrijeme da se intenziviraju napori za rješenjem u situaciji kada vlasnik nema prevelik manevarski prostor s obzirom na visoke a neminovne troškove uređenja fasade i krova Tetra Fenice“, rekao je Koljanin i dodao kako je vrijeme za akciju unatoč tome što je kao suvlasnik zgrade Teatra Fenice u 9/10 udjela upisano Rijekakino d.o.o., dok je Grad Rijeka suvlasnik tek u preostaloj 1/10 udjela.

Podsjetimo, prema odluci Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 19. veljače 2003. godine, zgrada Teatra Fenice ima svojstvo pojedinačno registriranog kulturnog dobra. Takav je status zgrada dobila budući da je riječ o prvom velikom kazalištu u Europi čija je nosiva konstrukcija iz armiranoga betona, ali i radi drugih arhitektonskih značajki.

„Pitanje budućnosti Teatra Fenice treba izuzeti iz dnevnopolitičkih rasprava te omogućiti raspravu o ovom spomeniku kulture na samome Gradskome vijeću, koji čine predstavnici građana Rijeke s ciljem da se poduzmu jasni koraci kako bi se spasio ovaj arhitektonski biser. Stoga sam pokrenuo ovu inicijativu uz podršku HNS-a, Liste za Rijeku i Akcije mladih ali očekujem podršku i ostalih stranaka zastupljenih u riječkom Gradskom vijeću. Kao nezavisni vijećnik želim reći da ne treba politizirati ovo pitanje ali je vrlo važno da riječko predstavničko tijelo pošalje jasnu političku poruku izvršnoj vlasti da konačno pokrene procese spašavanja Teatra Fenice.“

Kako to učiniti?

„Prije svega, mora se zaustaviti propadanje zgrade i pokrenuti razgovore s Ministarstvom kulture koje tvrdi da postoji i mogućnost imenovanja privremnog skrbnika nad zgradom. Sljedeće je procjena troškova sanacije zgrade odnosno njezina stavljanja u funkciju. Tu je i eventualno privremeno rješenje da se ispita model najma zgrade te na taj način omogući njezino korištenje odnosno komercijalizacija kao podloga nekom dugoročnijem planu obnove. Konačno, Grad Rijeka sigurno može troškove sanacije barem umanjiti i apliciranjem na neki od natječaja za EU-fondove. Ovaj problem nije lako rješiv, ali ako se konačno odlučno pristupi njegovu rješavanju rezultat mora doći“, ističe Koljanin.

Što vas je potaklo na ovu akciju?

„Zgrada izgrađena 1914. – za deset mjeseci! – vjerovatno je najljepša secesijska zgrada na ovim prostorima, s kazališnom dvoranom kapaciteta 2650 mjesta. Zgrada je 2013. uvrštena u prioritete Strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke od 2013-2020, a zaštićeno kulturno dobro RH je od 2003. I takvo blago nam propada! Zgrada je od 2010. zatvorena za javnost i sustavno propada. Smatram da je takav status, unatoč svim komplikacijama koje proizlaze iz njezine vlasničke strukture – neodrživ!“, ističe Koljanin.

Iz prijedloga Gradskom vijeću za očuvanje i stavljanje u funkciju Teatra Fenice

Bez obzira na činjenicu da Grad Rijeka trenutno ima druge investicijske prioritete u kulturi, definirane prvenstveno projektom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture potrebno je krenuti s izradom studija, analiza i projekata iz kojih bi se jasnije moglo vidjeti koje su mogućnosti u zaštiti i stavljanju u funkciju Teatra Fenice na način da bude na raspolaganju građanima.

Nadalje, analizama bi se mogli utvrditi i mogući modeli upravljanja samom zgradom na način da bude usmjerena prema komercijalnijem i tržišno profitabilnijem poslovanju u kulturi kako bi što manje ovisila o sredstvima iz proračuna središnje, regionalne ili lokalne uprave. Izrađena dokumentacija pružit će i bolji uvid u trenutačno stanje same zgrade i pomoći u odabiru mogućih opcija obnove zgrade te u definiranju načina pregovora s privatnim vlasnikom.

Nadalje, tako pripremljena dokumentacija preduvjet je za moguće financiranje obnove ove zgrade iz EU fondova, stoga nema nikakvog razloga da se ne pristupi izradi istih.
Stoga se predlaže da se po izradi potrebnih analiza, javnom raspravom na sjednici Gradskoga vijeća Grada Rijeke razmotre sve opcije kako bi se jasno usmjerila budućnost obnove i kako bi obnova Teatra Fenice dobila moguće sufinanciranje kroz sredstva Proračuna Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views