ZAR NIJE MOGLO BEZ TOGA?! Spomenik oslobođenja išaran ustaškim znakovljem, reagirao i gradonačelnik Obersnel

Foto: Ilustracija

Nedavno od grafita očišćen Spomenik oslobođenja na Delti osvanuo je danas išaran ustaškim i nacističkim znakovljem – podsjetimo, povijesno osuđenog zločinačkog režima koji je – između ostaloga – upravo ove krajeve prodao Italiji

Pretpostavka je kako su veliko slovo „U“ i grafit „ZDS“ osvanuli tijekom ludog slavlja maturanata, no zasad nema potvrde o tome.

Sa svima onima sklonima opravdavanju ovakvog čina eventualnom „slučajnošću, mladenačkim buntom„ ili „nestašlukom“ ne slaže se gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel koji je javnosti odaslao sljedeće priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

„Priopćenje gradonačelnika Obersnela o šaranju spomenika oslobođenja nacističkim simbolima

Zbog šaranja i uništavanja Spomenika oslobođenja na Delti ustaškim i ostalim nacističkim simbolima gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel obraća se sljedećim priopćenjem:

Kao gradonačelnik, kao Riječanin, u konačnici i kao roditelj najoštrije osuđujem šaranje Spomenika oslobođenja na riječkoj Delti ustaškim i ostalim nacističkim simbolima.

Vjerujem da će mnogi ovaj čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no posljednjih je godina u našoj državi previše takvih “ludosti” i “neznanja” da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti.

U našem je društvu, nažalost, očito postalo poželjno i prihvatljivo isticati simbole režima koji je ubijao, zatvarao i proganjao ljude zbog porijekla, političkog stava ili vjere. I dok čitav civlizirani svijet osuđuje i ne dopušta takvo ponašanje, naša zemlja i naše društvo polako ali sigurno okreću leđa vrijednostima moderne Europe i klize u nacionalizam i neofašizam i postajemo društvo u kojem su sve glasniji različiti pokreti koji pokušavaju smanjiti ili dokinuti odavno izborena ljudska prava i slobode.
Stoga vas, dragi sugrađani, pozivam da prestanete okretati glavu kada vidite spomenik išaran ustaškim i ostalim nacističkim simbolima, da mlade koji izvikuju ustaške pozdrave na pravdate lakomislenošću ili nestašlukom, da svoju djecu, prijatelje i poznanike potičete na život u toleranciji, uvažavanju i poštivanju različitosti i različitih. Jer samo tako možemo nastaviti graditi moderno i zdravo društvo i samo ćemo se tako oduprijeti sve jačim strujama koje nas pokušavaju vratiti desetljećima, pa i stoljećima unatrag i perfidno nam, pod krinkom brige za život, obitelj ili pak demokraciju, nametnuti svoje uske, nazadne, u konačnici i vrlo opasne stavove.”

I u slučaju da se pronađe počinitelj, zanima nas kako bi reagirao naš pravosudni sustav. Kao jedan primjer, navedimo onaj austrijski.

U Austriji su kazne za veličanje nacističkog režima vrlo rigorozne i kreću se i do 10 godina zatvora.

Recimo, podizanje ruke u nacistički pozdrav okvalificirano je kao kazneno djelo u razini ubojstva ili oružane pljačke pred saveznim pravosuđem, a to je sve posljedica negativnih iskustava koja je Austrija imala s Hitlerovim dobom i njegovim naslijeđem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari