Održana akcija čišćenja Velog vrha: Desetak volontera prikupilo dvije baje smeća

U sklopu Riječkog zelenog tjedna proteklog vikenda održana je akcija čišćenja Velog vrha

Akciji je prisustvovalo desetak volontera koji su s puno volje, entuzijazma i energije odradili odličan posao te sakupili dvije baje smeća.

Akciju su organizirali Udruga Mandala i Grad Rijeka.

KD Čistoća osigurala je potrošni materijal (rukavice, vreće za smeće) i baje za odlaganje otpada, dok je Grad Rijeka osigurao marendu.

Čistio se cijeli potez od vodospreme Pulac do kapelice na vrhu, uz to se izvlačio otpad iz bunkera i s penjališta.

Uz veliki trud volontera, jedan dio otpada je uspješno očišćen, a u sljedećim akcijama se planira očistiti i ostatak. Udruga Mandala nastojati budućim eko-akcijama revitalizirati prostor penjališta, koji koristi veliki broj sportaša, i vratiti ga u prijašnje stanje.

Cilj akcije bio potaknuti građane na aktivno druženje u prirodi, motivirati ih na istraživanje prirodnih prostora grada i širiti ekološku svijest.

Veli vrh je jedno od prirodnih bogatstva Grada Rijeke, a njegova flora je stanište brojnim životinjskim vrstama. U njemu treba uživati i odnositi se prema njemu odgovorno.

Osim prirodnog bogatstva ono pruža građanima Rijeke mogućnost odmora i druženja u prirodi, te različite oblike rekreacije. Tako se tu može pronaći alpinističko penjalište sa 18 smjerova, 2 fitness igrališta, te dionica Riječkih šetnice od Svete Katarine do Drenove koja se koristi za šetnju i trail trčanje.

Pogled s Velog vrha

Veli vrh, kao i ostali prirodni prostori Rijeke i okolice nalaze na propusnom terenu, kršu. Oborinske vode koje padaju na ta područja slijevaju se u sustav podzemnih voda Rijeke, te sa sobom ispiru i odnose štetne čestice odbačenog otpada, a time dijelom utječe i na kvalitetu vode koju koristimo.

Mole se građani da odgovorno deponiranju otpad, odnosno da ga odnesu u Reciklažno dvorište Mihačeva draga gdje ga mogu besplatno deponirati.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari