OPATIJA: Svečano otvorena izložba “Modni ormar carice Sisi”

Foto: Luigi Opatija/Grad Opatija

U Opatiji je svečano otvorena jedinstvena izložba “Modni ormar carice Sisi” koja po prvi put gostuje u Hrvatskoj i vjerno pokazuje presjek života jedne od najomiljenijih povijesnih osoba u Europi – kraljice Elizabete, poznate po nadimku Sisi

Podsjetimo, Sisi je bila Elizabeta Austrijska, pravim imenom Elizabeta Amalija Eugenija, austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica, supruga Franje Josipa I i osoba koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim svojim ponašanjem, izgledom, kao i svojom životnom pričom. Upravo je zato i ova izložba posebna, jer prikazuje ne samo presjek njenog života već i pregled jednog vremenskog perioda koji je itekako značajan za ove krajeve.

Otvaranje izložbe je okupilo brojne uzvanike i publiku, a okupljenima su se obratili ravnatelj Festivala Opatija (organizatora izložbe) Ernie Gigante Dešković, red.prof.art, Ksenija Mogin koja je napisala predgovor kataloga izložbe, kreatorica i vlasnica izložbe Monika Czedly, gradonačelnik mađarskog grada Godolloa dr. Gyorgy Gemesi te opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Gigante Dešković je izjavio kako je ovo jedinstvena prilika vidjeti kako je izgledala odjeća carice Sisi, koja je 1886. i boravila u Opatiji, a sve iz radionice mađarske obitelji Czedly u koju je zalazila sama carica. Danas izložbu predstavlja članica te obitelji Monika Czedly, a sama izložba donosi i uvid u modu toga vremena.

Posjetitelji imaju prigodu vidjeti kako je izgledala caričina odjeća za svakodnevicu, kako za posebne prigode, izložena je haljina u kojoj se vjenčavala, haljina u kojoj je okrunjena, a izložba nudi i brojne druge detalje. Zahvalio se svima koji su na bilo koji način omogućili da Opatija ugosti ovu jedinstvenu izložbu.

Ksenija Mogin je u svom emotivnom obraćanju opisala svoj susret sa izložbom koji ju je posebno oduševio i inspirirao te je iskazala veliko zadovoljstvo što joj je ukazana čast biti dio ovog projekta.

Monika Czedly, alfa i omega cijele priče oko carice Sisi, oduševljena je suradnjom sa Opatijom te je zahvalna gradonačelnicima (podsjetimo, grad Godollo ima stalni postav ove izložbe) što su povezali dva grada u kojima je Sisi provela dio života te tako očuvali uspomenu na ovu posebnu povijesnu osobu.

Gradonačelnik Godolloa se zahvalio domaćinima i gospođi Czedly na izvrsnoj suradnji te je iskazao veliko zadovoljstvo prijateljstvom ova dva grada i napomenuo kako je Monika Czedly vjerojatno osoba koja najviše zna o carici Sisi, jer osim obiteljskom tradicijom šivanja za caricu Sisi te očuvanjem uspomene na tu suradnju, Czedly je svakako i osoba koja je najviše proučavala život carice Sisi i kroz povijesni aspekt, te je danas enciklopedija znanja o omiljenoj carici. Gemesi je poželio i uspjeh Opatiji u projektu EPK 2020.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić je zahvalio svima koji su radili na organizaciji i realizaciji ove izložbe te napomenuo da je ova izložba rezultat suradnje Opatije sa austrijskim gradom Bad Ischlom te mađarskim gradom Godollom i da to potvrđuje povezanost Opatije s drugim dijelovima nekadašnje Austro-Ugarske monarhije kao dijelom prošlosti koja ih povezuje i spaja kroz stoljeća. Iskazao je izuzetno zadovoljstvo što je ova vrhunska izložba postavljena u Opatiji te pozvao svih da je posjete jer je ona izuzetno značajna i vrijedna.

Nakon govora opatijskog gradonačelnika, ravnatelj Festivala Opatija je svečanim presijecanjem vrpce u autro-ugarskim bojama i svečano otvorio vrata izložbe koju su satima posjećivali brojni posjetitelji koji su iskazali oduševljenje viđenim.

U posebnom ambijentu Parka Angiolina, netom nakon svečanog otvaranje izložbe, održala se modna revija odjeće carice Sisi koja je doista bila jedinstvena.

Prekrasan ambijent parka bio je posebno osvijetljen i ozvučen, a voditelj Robert Ferlin je poveo u šetnju brojnu publiku koja ga je pratila kroz park duž kojeg su bili postavljeni modeli koji su nosili haljine i odore iz života carice Sisi, a kroz njene različite faze života. Brojna publika sa zanimanjem je pratila svaku riječ svoga vodiča, a modeli u haljinama nikoga nisu ostavljali ravnodušnim.

Brojni fotografi i posjetitelji bilježili su svaki trenutak, a svakako su posebnosti revije bili nastup mađarske pjevačice Anite Potvorski te zajedničko poziranje svih sudionika revije na stepenicama Ville Angioline.

Haljine i odore su, osim mađarskih dama i gospode, nosile i dame: Daniela Gračan, Antonela Malis, Ivana Grabar, Ema Gračan, Vera Aničić, Vivian Jurković, Romina Alkier, Mirna Spasić, u ulozi caričine kćeri Gizelle bila je simpatična Julia Zaidler, a pridružila su im se i gospoda Neno Pavičić te Roman Carić.

Napomenimo kako je sve dame, u ime Grada Beča, darivao izaslanik Andreas Madejski koji im je uručio poseban dar – repliku ukosnice kakvu je nosila sama carica Sisi.

Poziranjem ispred Ville Angioline, koje je dugo potrajalo zbog velikog interesa posjetitelja, završena je svečanost otvaranja izložbe “Modni ormar carice Sisi”, koja je za javnost otvorena svakodnevno od 17 – 21, vikendom od 10 – 12 i 17 – 21 sat, dok će ponedjeljkom biti zatvorena.

Cijena ulaznice je simboličnih 20 kn, a uživanje u viđenom neprocjenjivo.

Izložbom “Modni ormar carice Sisi” Sisi se napokon vratila u Opatiju.

Photo: Foto Luigi

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari