Opera industriale pretvorila Riječku luku u zadivljujuću pozornicu i uvela Rijeku u godinu Europske prijestolnice kulture

U središnjem programu otvorenja hrabre poruke o vrijednostima na kojima počiva moderna Europa. U publici nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Neobičnom Operom industriale Riječka je luka večeras pretvorena u golemu pozornicu na kojoj je uz zvukove rada, industrije i buke nastupilo tisuće izvođača. O Bella Ciao bila je završna pjesma kojom je Rijeka simbolički podsjetila Europu i Hrvatsku na slobodu koju građani Europe žive u proteklih 75 godina – È questo il fiore del partigiano, morto per la libertà!

Poruke koje su se u tom trenutku velikim slovima ispisivale na svjetlosnim instalacijama bile su: AJMO RIJEKA; FORZA FIUME; LUKA RAZLIČITOSTI; TOLERANCIJA, POŠTOVANJE, SUŽIVOT, MIR, ANTIFAŠIZAM, UMJETNOST, EUROPA, KULTURA

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

„Službeni početak bogate kulturne godine obilježili smo odajući počast riječkim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji ovog kraja. Kao lokaciju odabrali smo upravo Riječku luku jer je ona simbol moderne i otvorene Rijeke, zbog čega je i slogan Rijeke Europske prijestolnice kulture ‘Luka različitosti’. Jedinstvenost ovog programa osigurala je i brojna publika na Molu longu koja je zvonila, navijala, stvarala buku i svjetlo, te tako sudjelovala u izvedbi kao živi instrument, ali i brojna publika zbog koje sve ovo radimo“, istaknula je Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020. odmah po završetku izvedbe.

Pogledajte VIDEO: