POSEBNO ISTAKNUTE

Galerija | Ove učiteljice i odgajateljice iz Rijeke dobitnice su nagrade „Ambasadori odgoja i obrazovanja“!

Dobitnice ovogodišnjih nagrada za individualni doprinos odgoju i obrazovanju odgojno-obrazovnim radnicima iz riječkih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova su Orjana Marušić Štimac iz Osnovne škole Nikola Tesla, Gracijela Orobabić iz Osnovne škole Gornja Vežica i Kristina Nagradić iz Dječjeg vrtića Sušak.

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je dodjela nagrada „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ Grada Rijeke. Grad Rijeka dodjeljuje nagradu „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ odgojno-obrazovnim radnicima iz riječkih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova za individualni doprinos odgoju i obrazovanju koji je ostvaren u prethodne tri pedagoške, odnosno školske godine.

Dobitnice ovogodišnjih nagrada su: Orjana Marušić Štimac iz Osnovne škole Nikola Tesla, Gracijela Orobabić iz Osnovne škole Gornja Vežica i Kristina Nagradić iz Dječjeg vrtića Sušak.

 

Dodjeli nagrada prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj te članovi Povjerenstva za stručno vrednovanje i bodovanje podnesenih prijedloga za dodjelu nagrade „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja”.

Grad Rijeka je nagradu „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ za individualni doprinos odgoju i obrazovanju odgojno-obrazovnim radnicima (odgojiteljima, učiteljima, stručnim suradnicima i ravnateljima) iz riječkih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, koji je ostvaren u prethodne tri pedagoške odnosno školske godine, uveo 2020. godine.

Nagrade Ambasadori odgoja i obrazovanja

Čestitajući dobitnicama nagrada gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je kako ovom nagradom Grad Rijeka želi istaknuti neprocjenjivu ulogu proaktivnih, inovativnih i predanih odgojno-obrazovnih radnika i radnica u procesu prepoznavanja i razvoja potencijala sve djece, u izgradnji održive i demokratske škole, a time i uspješne i sretne zajednice.

 

“Godina iza nas je bila izazovna, opterećena problemima vezanim uz pandemiju u kojoj su naši obrazovno-odgojni djelatnici pokazali da se znaju nositi s problemima s kojima se tijekom izvođenja nastave i rada s djecom susreću. Znamo da ništa ne može zamijeniti neposredni kontakt učenika i učitelja. Odgojno obrazovni proces izuzetno je važan u formiranju čovjeka, počevši od uloge roditelja, do odgajatelja u vrtiću i učitelja u osnovnim, nastavnika u srednjim školama i na koncu na fakultetima. Taj proces je, a to znamo svi, u našem društvu nedovoljno vrednovan.

Među dobitnicima nagrade je ove godine i Orjana Marušić Štimac koja je bila aktivni sudionik u procesu osmišljavanja i uspostave Građanskog odgoja na kojeg smo jako ponosni i koji je kod nas prisutan već četiri godine. Pokazali smo da je i na lokalnoj razini moguće napraviti iskorake ukoliko za to postoji dobra volja.

Stara narodna izreka kaže Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati – a to pokazuje veliki broj odgajatelja i nastavnika svoj posao svakodnevno rade iznad onog za što dobivaju plaću.”, istaknuo je gradonačelnik Obersnel u obrazloženju ovih nagrada.

Povjerenstvo za stručno vrednovanje i bodovanje podnesenih prijedloga za dodjelu nagrade „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ koje čine: Lana Golob, dr. sc. Ivan Cerovac, dr. sc. Vesna Kovač, dr. sc. Jasna Krstović i dr. sc. Lidija Vujičić zaprimilo je na Javni poziv pet prijedloga za dodjelu nagrade. Povjerenstvo je gradonačelniku Grada Rijeke predložilo da se nagrada „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ u 2021. godini dodijeli sljedećim odgojno-obrazovnim radnicama: Orjani Marušić Štimac iz Osnovne škole Nikola Tesla, Gracijeli Orobabić iz Osnovne škole Gornja Vežica i Kristini Nagradić iz Dječjeg vrtića Sušak.

Nagrada se dodjeljuje u novčanom obliku, u iznosu od 7.000 kuna po osobi i u obliku pisanog priznanja koje je dobitnicama uručio gradonačelnik Grada Rijeke.

Orjana Marušić Štimac

Orjana Marušić Štimac, s ostvarenih 28 godina radnog staža u Osnovnoj školi Nikola Tesla, radi kao stručna suradnica psihologinja. U protekle tri školske godine bavila se utvrđivanjem psihofizičkog i akademskog statusa te raznim odgojno-obrazovnim potrebama učenika. Svojim stručnim kompetencijama doprinosi planiranju i programiranju, realizaciji i unaprjeđenju kvalitete i uvođenju inovacija u rad škole.

Osmislila je i realizirala je brojne projekte s ciljem unaprjeđenja suradnje odgojno-obrazovnih radnika u školi. Koordinirala je projekt edukacije za postupak oživljavanja u slučajevima iznenadnog zastoja rada srca, promovirala aktivnosti GOO-a u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta te koordinirala radionice i interaktivna predavanja na temu trgovine ljudima i nasilja u mladenačkim vezama. Korištenjem inovativnih metoda (IKT alati, interaktivna predavanja, e-savjetovanje) razvijala je partnerski odnos s roditeljima učenika škole.

Autorica je i koordinatorica iznimno vrijednog programa naziva Školsko poslijepodne samo za mene koji pruža posebnu i intenzivnu podršku djeci i obiteljima u riziku. Raznim ostvarenim suradnjama s organizacijama civilnog društva, ustanovama i lokalnom zajednicom obogatila je odgojno-obrazovni rad škole (e-psihološka pomoć za učenike, suradnja s Portićem, suradnja s Učiteljskim fakultetom u Rijeci, koordinacija Akademije održivog razvoja za nastavnike Volonterskog centra udruge Smart i slično). Organizirala je razne humanitarne akcije te programe na temu ljudskih prava i održivog razvoja. Redovito se stručno usavršavala razvijajući dodatne kompetencije kojima unaprjeđuje svakodnevni odgojno-obrazovni rad škole.

Gracijela Orobabić

Gracijela Orobabić zaposlena je kao engleskog i njemačkog jezika u Osnovnoj školi Gornja Vežica s ostvarenih 31 godinom radnog staža u toj ustanovi. Uz redovnu nastavu, u protekle tri školske godine vodila je interesnu skupinu učenika u dodatnoj nastavi stranih jezika naziva Dvojezični klub.

U nastavi se služi raznim inovativnim metodama poučavanja te kreira, objavljuje i dijeli obrazovne sadržaje i digitalne interaktivne sadržaje s učenicima, roditeljima, ostalim učiteljima te širom zajednicom. Učenike uključuje u razne aktivnosti i u školi i van škole. Ostvaruje kontinuiranu suradnju sa stručnim suradnicima Odjela za učenike s cerebralnom paralizom, a sa školskom psihologinjinom radi na projektu „Kako, zašto, može li?“ u radu s potencijalno darovitom djecom za koji osmišljava i provodi kreativne radionice. S učiteljicom kemije radi na projektu „Izumi“ te na suradničkom poučavanju učenika.

Također, osmišljavala je i provodila aktivnosti na temu ljudskih prava i održivog razvoja, a s učenicima je uspješno i kontinuirano realizirala brojne suradnje s raznim institucijama i ustanovama. Osim toga, dvije je godine za redom prepoznata kao jedna od najboljih odgojno-obrazovnih radnica u RH te je primala nagradu MZO-a. Redovito se stručno usavršava te stječe nove spoznaje i inovativne načine podučavanja koje rado dijeli s kolegicama i kolegama formalno i neformalno.

Kristina Nagradić

Kristina Nagradić, s ostvarenih 9 godina i 10 mjeseci radnog staža u Dječjem vrtiću Sušak, zaposlena je kao odgojiteljica. Osim primarne djelatnosti, tijekom protekle tri pedagoške godine radila je na osmišljavanju i provođenju radionica za odgojitelje, vodila mjesečne refleksije odgojno-obrazovnoga rada te radila na brojnim projektima s ciljem razvoja autonomije djeteta, kreativnosti, samoinicijative i jačanja samopoštovanja. Pored navedenoga, kontinuirano na brojne inovativne načine gradi partnerski odnos s roditeljima djece koja pohađaju ustanovu.

Organizirala je programe za usvajanje zdravih prehrambenih navika te razne humanitarne i radne akcije. Također, pokrenula je brojne suradnje sa zajednicom, obogativši tako odgojno-obrazovni proces ustanove. Planirala je, osmišljavala i provodila aktivnosti i igre na temu prijateljstva i uvažavanja različitosti (Projekt Super je biti različit). Sa stručnjacima je planirala poticaje za potencijalno darovitu djecu te je pružala savjetodavnu podršku njihovim roditeljima.

Organizirala je brojne projekte i posjete na temu odgoja i obrazovanja za ljudska prava i održivi razvoj (Radionica Plastiku reduciraj i svoje prijatelje educiraj, Voda znači voda, Ekologijom do zdravlja, slikovnica Naše zdravo tijelo). U svom je radu implementirala razne inovativne alate poučavanja poput te obrađivala važne teme poput zdravlja, ekologije, brojnih posjeta i slično. Redovito se stručno usavršavala stječući kompetencije kojima unaprjeđuje svoj svakodnevni odgojno-obrazovni rad.

U ime svih dobitnica na časti koja im je ukazana ovom nagradom zahvalila se Orjana Marušić Štimac naglasivši kako je za njih privilegija raditi s djecom.

S obzirom na promjene u obrazovanju koje je donijela pandemija korona virusa, danas je teško razlučiti tko je učitelj a tko učenik jer je život danas naočigled svakodnevno učenje. Ukoliko želimo participirati za bolje sutra svih nas, moramo naći i poticati dijete u svima nama. Ova nagrada je za nas nova odgovornost koju prihvaćamo kako bi taj posao obavljali još bolje.

Svečanost su glazbeno literarnim programom upotpunili Veronika Čiković, bivša stipendistica Grada Rijeke i Brigita Smoković, učenica 8. razreda OŠ Nikola Tesla.

Veronika Čiković na harfi
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari