DAN EUROPE

Galerija | Povodom Dana pobjede nad fašizmom položen vijenac na Spomenik oslobođenja na Delti

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se ujedno i kao Dan Europe

Obzirom na okolnosti uzrokovane korona virusom, te imajući u vidu nužne epidemiološke mjere sukladno Naputku Stožera civilne zaštite na Spomenik oslobođenja na Delti položen je jedan vijenac u ime svih građanki i građana.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Počast poginulim antifašističkim borcima odalo je izaslanstvo Grada Rijeke predvođeno gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Žrtvama su se poklonili i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš te predsjednik Gradsko vijeća Andrej Poropat.

Paljenjem svijeća pridružili su im se predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, predsjednik Saveza antifašista i antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, zamjenik predsjednika Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Rijeke Dragutin Rađenović, predstavnik Policijske uprave primorsko-goranske te predstavnici drugih institucija, udruga i političkih stranaka.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se ujedno i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača europske integracije iznio je ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari