Predstavljen prvi riječki pjenušac Rijeka 2020.! Proizišao je iz podruma iskusnog vinara

U godini Europske prijestolnice kulture Rijeka je dobila svoj prvi pjenušac Rijeka 2020., proizvod iskusnog vinara, Berislava Srdoča, člana Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka

Ideja o prvome riječkom pjenušcu, posebno napravljenome za Grad Rijeku u godini Europske prijestolnice kulture, proizašla je iz podruma iskusnog vinara, gospodina Berislava Srdoča, člana Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka.


Specifičnost je ovoga pjenušca što dolazi iz vinograda s područja grada Rijeke, a uz grožđe sorte chardonnay, u pjenušcu je zastupljena i belica – kupaža sorte verdić te autohtonih sorti Hrvatskog primorja mejsko belo i divjaka.

Tako sljubljeno vino doživjelo je drugu fermentaciju u bocama, oko godinu dana i nakon toga dobilo završnu obradu. Proizvedena je količina od 210 botilja.

Brojnim uzvanicima koji su nazočili predstavljanju prvog riječkog pjenušca Rijeka 2020, obratili su se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Berislav Srdoč, tvorac prvog Riječkog pjenušca Rijeka 2020., te enolog s Odjela za biotehnologiju Tomislav Pavlešić.

Berislav Srdoč pjenušcem se bavi nekoliko godina i to amaterski bez odgovarajuće tehnološke potpore. U dogovoru sa vodstvom Udruge u okviru EPK izrađena je određena količina pjenušca, a Grad Rijeka dao je financijsku potporu za opremanje podruma aparatima koji su nužni u izradi profesionalnog pjenušca.

Udruga vinara, vinogradara i voćara Srdoči – Rijeka postoji pet godina i broji oko 80 članova. Predsjednik Udruge je Branko Srdoč. Dio članova udruge aktivno obrađuju male vinograde na području grada Rijeke, a dio radi vino od kupljenog grožđa.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari